Överklagar fängelsedom för narkotikabrott

En 20-årig man från Sjöbo har dömts till ett års fängelse för narkotikabrott. Men mannen är inte nöjd och har nu beslutat överklaga den till hovrätten.
Sjöbo • Publicerad 1 februari 2002

Mannen dömdes för att ha inhandlat och sålt vidare ett antal ecstacytabletter. Vid rättegången erkände 20-åringen innehav men förnekade att han sålt narkotika vidare. 20-åringen berättade vid förhandlingen att han köpt 100 ecstacytabletter ett par månader innan han greps av polisen. När han greps fanns 73 tabletter kvar i lägenheten. När polisen genomsökte lägenheten hittades också ett kuvert med 1 500 kronor i kontanter och en lapp med ett antal siffror, skrivna av hans före detta sambo. Tingsrätten skriver i sin dom att kuvertet och siffrorna på lappen tyder på att 20-åringen ägnat sig åt försäljning av ecstacytabletter. Tingsrätten menar också att den stora mängden tabletter som han köpt talar mot att han skulle ha använt dem för eget bruk. I överklagandet skriver 20-åringens advokat att 20-åringen bör få ett betydligt lindrigare straff. Advokaten menar att det inte är styrkt att 20-åringen köpt tabletter i syfte att sälja dem eller att han faktiskt sålt narkotika. Advokaten påpekar bland annat att om 20-åringen hade syfte att sälja tabletterna vidare, så hade han ingen anledning att berätta för polisen att han köpt fler tabletter än vad som hittades vid husrannsakan. 20-åringen sade vid förhandlingarna att pengarna i kuvertet skulle användas till att betala av en skuld, något som advokaten anser är trovärdigt.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.