Annons

Övervakning på bussar Kameror ska installeras på linjebussar för att stoppa bråk och vandalism

I höst kommer övervakningskameror att installeras på alla bussar på linje 6.
Sjöbo • Publicerad 7 maj 2005
Sara Nilsson frånSjöbo är en av de resenärer som tar buss 6 till Lund då och då. Hon tycker det skulle kännas bra med övervakningskameror på bussen, särskilt på kvällarna. BILD: SPRISSENILSSON
Sara Nilsson frånSjöbo är en av de resenärer som tar buss 6 till Lund då och då. Hon tycker det skulle kännas bra med övervakningskameror på bussen, särskilt på kvällarna. BILD: SPRISSENILSSONFoto: 

Skånetrafiken och bussentreprenörerna har i flera år diskuterat säkerheten på bussarna.

– Vi har testat övervakningskameror på regionbussar i Lund och Malmö, och alla parter blev väldigt nöjda med resultatet.Därför är det logiskt att vi nu går vidare, säger Sven Tufvesson, chef för regionbussarna inom Skånetrafiken.

Annons

Han menar att bara förekomsten av övervakningskameror gjorde det lugnare på bussarna. – Framför allt gör vi det här för resenärernas skull, men kamerorna kan även vara en trygghet för förarna, säger Sven Tufvesson.

Han tror att de flesta regionbussar så småningom kommer att utrustas med övervakningskameror. Satsningarna sker framför allt när nya bussar sätts i trafik.

– En ny buss kostar 2,5 miljoner kronor, så kamerorna är en liten kostnad i sammanhanget: 50 000 kronor per buss. Den nya entreprenören inom Skånetrafiken,Connex, tänker installera kameror i de 16 nya bussar man sätter i trafik i höst. Företaget har ansökt om tillstånd hos länsstyrelsen, tillstånd som nu de olika berörda kommunerna ska yttra sig över.

Enligt ansökan ska flera kameror sättas upp i varje buss, så att passagerarutrymmet filmas från olika vinklar. Även förarplatsen ska filmas. Videobilderna kommer att lagras i 28 timmar och får bara spelas upp om det föreligger någon misstanke om våld eller skadegörelse i bussen. En av de linjer som får kameror redan i höst är Skåneexpressens linje 6 mellan Lund och Ystad. Senare kan även linje 5 till Simrishamn bli aktuell.

Föraren Marie-Louise Bergquist på linje 6 tror det kan vara bra med övervakningskameror på bussarna.

– På nätter och helger tror jag nog att det kan behövas, då kan det vara ganska så stökigt på bussarna, säger hon. 16-åriga Sara Nilsson från Sjöbo åker till Lund med linje 6 då och då. Hon skulle inte ha något emot kameror på bussen. Det skulle kännas bra, menar hon.

– Ibland, på kvällarna, kan det vara lite obehagligt, till exempel när det kliver på någon berusad person och vill börja prata med en, säger hon. Ann-Sofie Henrysson är på väg att ta femman från Sjöbo mot Tomelilla.

– Jag åker inte buss så ofta, men jag kan tänka mig att det kan vara positivt med övervakningskameror på bussarna nattetid.

– Övervakningskameror har både för- och nackdelar. Det kan kännas obehagligt att övervakningen trappas upp, med kameror överallt: på bensinstationer, bussar och skolor.

Föraren Carina Ohlsson, som i dag kör linje 337 och 338, har under sina 20 år i yrket aldrig själv känt sig hotad.

Annons

– Man tänker inte så mycket på hot och våld, men det kan nog vara bra med kameror för att förhindra att något ska hända, säger hon.

Britt Risberg

0416-192 11

britt.risberg@ystadsallehanda.se

SJÖBO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons