Annons

Packat och klart – i Sjöbo!

Bakom några rätt anonyma fasader på industriområdet i Sjöbo finns Packarna i Skåne AB.
Sjöbo • Publicerad 23 mars 2007
Monica Andersson och Leif Artsö packar Estrella dipmixpåsar för glatta livet. Här är det vita vantar och skyddande mössa som gäller så att inte något oönskat hamnar i dipen.BILD: ANETTE SJÖSTRAND
Monica Andersson och Leif Artsö packar Estrella dipmixpåsar för glatta livet. Här är det vita vantar och skyddande mössa som gäller så att inte något oönskat hamnar i dipen.BILD: ANETTE SJÖSTRANDFoto: 
Packarna är beläget på Verkstadsgatan i Sjöbo.
Packarna är beläget på Verkstadsgatan i Sjöbo.Foto: 

På Packarna älskar man det som vi i småskolans matte fick lära oss heter "taravikt" – det vill säga påsen, burken, lådan, ja allt det som gör att vi från butiken kan kånka hem det vi äter.

Företaget har framgångsrikt nischat sig inom förpackningsbranschen för livsmedel och på nio år vuxit från några få anställda till att bli en av Sjöbos större arbetsplatser.

Annons

Nu huserar man i tre stora byggnader och är ändå trångbodda.

Ska man växa mer får det ske genom avknoppningar i nya bolag. En av grundarna, Inge Fröjdh, gjorde för övrigt det för några år sedan då han bildade Source Food Production AB i Sjöbo. Inge utsågs till årets företagare i kommunen härområdet.

– Våra kunder är vanligtvis stora multinationella bolag. Mycket av det vi förpackar är sådant som inte passar in i kundens produktion. Det kan handla om udda varor som är så pass små att kunden inte själv vill bryta en komplett linje för en så liten vara, berättar Morten Aarstad, vd med påbrå från Norge.

Det utmärkande för Packarnas verksamhet är att hygienkraven är extremt höga i produktionen.

När YA kom på besök fick vi ta på skyddskläder som om vi skulle beträda ett högrisklaboratorium. Vi fick plocka av oss klockor, örhängen, ringar med mera. En ring kan ju vara en ren bakteriebomb, förklarar man för oss.

På väg in går vi genom ett antal slussar. Förklaringen är rätt enkel: Packarna måste kunna garantera sina kunder att inga främmande ämnen har slunkit ner i kryddpåsen eller dippen som ska vara till chipsen.

Dessutom handlar det om att kunna garantera att livsmedlet inte kontaminerats med något farligt. Säkerhetstänkandet är med andra ord rigoröst hos Packarna.

– Varje rum där förpackningsmaskinen står har filtrerad luft. Alla rummen har också övertryck så att luft utifrån inte kan ta sig in med eventuellt främmande partiklar, berättar Leif Rische, som är produktionschef.

Han berättar att man ald-rig någonsin skulle få för sig att förpacka två skilda produkter i samma rum samtidigt.

– När vi förpackat en vara städas hela rummet noga. Vi kan ha, låt säga fem timmars förpackningsarbetet på en vara. Då får vi cirka åtta timmars omställningstid då allt städas och formatet ställs om på maskiner, exempelvis från torr vara till våt. Morten Aarstad berättar om en annan sida av säkerhetstänkandet – att allt dokumenteras.

Annons

I varje rum vi besöker så sitter någon operatör och skriver ner data om produkten, kollar förslutningar, vikt med mera.

Spårbarhet kallas det. Om något är fel i en vara så gäller det att hitta felkällan.

– Jag har jobbat 20 år i branschen och spårbarhetskraven har ökat dramatiskt, säger Morten Aarstad.

Personalen jobbar tvåskift och man har ett system med avbytare som går in så att den ordinarie inte får för långa pass vid maskinen. Carina Nyman sköter en maskin som tippar ner portionsförpackningar av Santa Maria kryddor i större kartonger. Carina väger kartongen och antecknar alla data när den är fylld.

– Det här är en bra arbetsplats med bra gemenskap. Inte alltid givetvis, men vilken arbetsplats har det, säger Carina.

Fotnot: Förutom taravikt fick vi i skolmatten lära oss vad bruttovikt och nettovikt var.

Leif Möller

0416-192 12

leif.moller@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons