Annons

Passion för kaffe blev framgångsrikt företag

Det började med en passion för kaffe, fortsatte som ett projekt vid sidan av jobbet – och nu har Erik och Marie Sonessons företag blivit en livlina för kaffeälskare i både Sverige och utlandet.
Baristashopen sysselsätter fyra personer, och ägarna har nu chans att bli Årets företagare i Sjöbo kommun.
Sjöbo • Publicerad 24 september 2024 • Uppdaterad 24 september 2024
Erik Sonesson började intressera sig för kaffe redan i 20-årsåldern och nu driver han Baristashopen. I lagerlokalen på Verkstadsgatan finns kaffebönor från hela världen och all utrustning som krävs för hemmabaristor och proffs.
Erik Sonesson började intressera sig för kaffe redan i 20-årsåldern och nu driver han Baristashopen. I lagerlokalen på Verkstadsgatan finns kaffebönor från hela världen och all utrustning som krävs för hemmabaristor och proffs.Foto: Sprisse Nilsson

2008 bodde Lundafödde Erik Sonesson i Stockholm, och jobbade sedan flera år med att bygga upp webbshoppar åt olika företag.

– Som ung kille ville man också ha ett projekt vid sidan av, och jag frågade mig: Vad är det jag gillar? Jo, kaffe. Och när jag letade efter riktigt bra kaffe i Stockholm hittade jag inget.

Annons

Strax utanför stan fanns dock vad han sökte: Kafferosteriet Johan & Nyström.

– Jag började åka dit och hämta påse för påse, och skapade en egen webbshop. Och det visade sig finnas många som eftersökte riktigt bra kaffe.

Att bönorna ska vara nyrostade är en nyckelfaktor, menar Erik Sonesson, som snart kunde leverera färskrostat kaffe till kunder i hela landet.

Kaffebönorna kollas noga, och mals på plats innan de smakas av.
Kaffebönorna kollas noga, och mals på plats innan de smakas av.Foto: Sprisse Nilsson

Samtidigt fortsatte karriären som konsult och han jobbade halvtid som it-chef på Innovationsbron AB. Så hade han tänkt fortsätta en tid, och låta det egna kaffeföretaget växa i långsam takt.

Men verkligheten blev en annan.

– Familjen ville ner till Skåne och 2009 köpte vi en hästgård utanför Blentarp. Och när vi hade flyttat visade det sig att jag inte kunde behålla mitt konsultuppdrag i Stockholm.

Plötsligt blev det nödvändigt att satsa helhjärtat på baristaföretaget.

– Jag tänkte att nu går jag all in. Jag satsade på marknadsföring, bland annat via Bingolotto. Till en början hade jag verksamheten i ett förråd på gården, och sedan flyttade jag till gamla Lantmännens lokaler i Blentarp.

En kaffebryggare för de verkliga nördarna, som dessutom belönats för sin design och ställs ut på museum.
En kaffebryggare för de verkliga nördarna, som dessutom belönats för sin design och ställs ut på museum.Foto: Sprisse Nilsson

Marie Sonesson tog hand om administrationen, och Erik jobbade mer och mer med Baristashopen. Till sist vågade han anställa två personer och häromåret flyttade företaget till Verkstadsgatan i Sjöbo. Här, bakom en industrifasad, döljer sig allt som behövs till en riktigt lyxig kaffestund.

– Vi har inga lockvaror, det kaffe vi säljer är en premieprodukt. Det är ekologiskt odlat, och bönderna får mycket bättre betalt än för vanligt kaffe. På så sätt kan kaffeodling exempelvis bli ett alternativ till att odla opium för bönderna i Colombia.

Annons

Varje dag skickar den ekocertifierade Baristashopen ut färskrostat kaffe till kunder i både i Sverige och övriga Europa. Allt har provsmakats i köket bakom lagret, eller ”koppats” som det heter bland kaffekännare. Erik Sonesson visar hur man gör: han väger upp 12 gram kaffe, häller på 2 deciliter vatten, låter dra fyra minuter, skummar bort det översta lagret och smakar med sked.

Fakta

Eriks 6 tips för en god kaffeupplevelse

Erik Sonesson tycker att man kan få en riktigt god kaffeupplevelse utan alltför mycket utrustning. Dock krävs lite noggrannhet:

1: Köp alltid färskrostade kaffebönor (är som bäst efter två veckor, men håller sig färska i upp till 6 månader).

2: Köp små påsar, använd innehållet inom 1–2 veckor.

3: Använd en bra kaffekvarn, med malskivor (inte knivar) så att kaffet blir jämnt malet och inte stoppar upp i filtret.

4: Väg upp 60 gram kaffe till en liter vatten.

5: Se till att ha ett bra vatten, till exempel genom att filtrera det.

6: Brygg på vanligt sätt, i elbryggare eller presskanna.

– En tydlig smak av nougat, säger han, efter att ha provat en ny rostning från Slöinge.

Hibiscus, vattenmelon, vin och olika frukter – det finns många olika beskrivningar av kaffesorternas smak.

– Kaffe har fler än hundra olika smakämnen, det är den mest komplexa av alla drycker.

Erik Sonesson menar att smakerna bäst kommer till sin rätt i kaffe som inte rostats alltför hårt.

I köket provsmakas allt kaffe.
I köket provsmakas allt kaffe.Foto: Sprisse Nilsson

– Jag har alltid gillat den djupa, mörka smaken men inte det brända och beska. Jag vill ha ett kaffe som inte smakar grillgaller, säger han.

Att skåningar länge föredragit mörkrostat hänger ihop med det hårda vattnet här, och Erik Sonesson rekommenderar en särskild sorts vattenfilter för att kunna brygga ett kaffe med god smak.

Förutom bönor och malet kaffe säljer Baristashopen tillbehör, som även de är utprovade och ibland även utvecklade tillsammans med Erik Sonesson. Här finns allt från en handdriven kaffekvarn till de mest exklusiva espressomaskinerna.

– Vi har också ett av de största utbuden av ekologiska teer i landet.

Att Marie och Erik Sonesson nominerats till Årets företagare i Sjöbo kommun kom som en total överraskning för dem.

Annons

– Det är roligt, och väldigt smickrande, säger Erik Sonesson.

Baristashopen har också sitt egna kaffe – smaksatt speciellt för skåningar.
Baristashopen har också sitt egna kaffe – smaksatt speciellt för skåningar.Foto: Sprisse Nilsson
Fakta

Årets företagare

Företagargalan hålls på torsdag den 26 september på Sjöbo gästis. Då utses Årets företagare 2023 av Företagarna i Sjöbo. Tre företag/företagare är nominerade till priset:

• René och Pia Egeriis, Äventyrscampen i Sövde

• Peter Lundell, Peter Lundells Motorsport

• Erik och Marie Sonesson, Baristashopen Scandinavia

Dessutom utses Årets landsbygdsföretagare av LRF, Årets anställd samt Årets nyföretagare.

Britt RisbergSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons