GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Piraten på väg till Vollsjö

Det tar ett tag innan Piraten kommer till Vollsjö. Men redan nu sitter han och klappar sin älsklingskatt Skorpan. Den blivande statyn vid Piraten-museet tar form i en ateljé i Malmö.
Dags för Piraten. Jonas Högström har tidigare avbildat bland andra Selma Lagerlöf, Enoch Thulin och Nils Poppe. Här i färd med att arbeta med Piraten och Skorpan.
Dags för Piraten. Jonas Högström har tidigare avbildat bland andra Selma Lagerlöf, Enoch Thulin och Nils Poppe. Här i färd med att arbeta med Piraten och Skorpan.
Foto: 

Piraten, Bombi Bitt, Eli och Skorpan. Alla har skapats i lera och för närvarande håller skulptören Jonas Högström på att gipsa in figurerna.

– Jag blev jätteglad när jag fick uppdraget. Jag är uppväxt med tv-serien Bombi Bitt och jag, berättar han.

Utformningen och placeringen av figurerna bygger på Jonas Högströms förslag.

– Att låta Bombi Bitt duscha Eli med sin slokhatt var en idé jag fick efter en scen i tv-serien.

Den svåraste delen av uppdraget är skapandet av Piraten själv. Jonas Högström säger att han tittat på många fotografier. Dessutom har han frågat Piratensällskapet om hur lång författaren var för att resultatet ska bli så likt förlagan som möjligt.

Såg mild ut

Peter Danielsson, skattmästare i sällskapet, säger att de är mycket nöjda med resultatet så här långt. Men en sak förvånade honom ändå när han ställdes öga mot öga med Piraten i ateljén.

– Han såg ovanligt mild ut och inte så bister som han annars gör på många bilder.

Jonas Högström förklarar det med att Piraten mjuknar då han ser sin katt Skorpan komma gående.

Peter Danielsson påpekar att det också är positivt om framtidens besökare vågar slå sig ner på bänken vid sidan om Piraten när statyn väl är på plats.

Han är övertygad om att gruppen blir en attraktion som kommer att generera fler besökare till museet.

Förutom bänken med Piraten och hans katt blir det en tom bänk vid sidan om. Piraten kommer att sitta så han tittar på Bombi Bitt som står med en slokhatt ur vilken det rinner vatten ner på Eli som sitter på huk därunder.

Vaxfigurer

Efter att figurerna nu placeras i gipsform kommer Jonas Högström att hälla i vax så att det blir stora vaxfigurer. Därefter upphettas allt varvid vaxet smälter och rinner ut.

I det stora hålrum som bildas inne i gipset hälls sedan brons. Till slut slås formen sönder och bronsfiguren är färdig.

Men Jonas Högström påpekar att hela Piraten inte gjuts i en och samma form. Dels är det svårhanterligt, dels krävs det omstart av allt arbete om något går fel.

– I Piratens fall tar jag av huvudet, fötterna och händerna. Därefter delar jag kroppen vid midjan och gjuter varje del för sig.

Peter Danielsson tror att Piraten själv är nöjd med att avbildas tillsammans med sin favoritkatt.

Stenskrift

Statyn får namnet ”Saga väves på sanningens varp” vilket kommer från novellen Stenskrift som ingår i Vänner emellan.

Kostnaden för projektet ligger på cirka 1,4 miljoner kronor. I nuläget står Piratensällskapet för en mindre del i och med att ett flertal sponsorer valt att stötta projektet. Mest pengar, 750 000 kronor, kommer från Erlandssonska konstfonden.

Statyn, som ska stå vid gaveln till Piratenmuseet, invigs den 20 juli.

Läs mer