Piratenmuseet öppnar för säsongen

Piratenmuseet i Vollsjö öppnar för säsongen nu på söndag den 16 maj. Besökarna kommer att mötas av ett något ommöblerat museum och ett uppfräschat galleri.
Sjöbo • Publicerad 12 maj 2004
"Är det inte självaste piraten?" Göran Friberg och Kari Ersgård från Kvarnby Folkhögskola. Bild: Leif Möller
"Är det inte självaste piraten?" Göran Friberg och Kari Ersgård från Kvarnby Folkhögskola. Bild: Leif MöllerFoto: 

- Vi har flyttat entrédisken till ett annat rum för att göra den permanenta utställningen mer lättillgänglig och i galleriet, som ligger i en separat byggnad, där slutför vi renoveringen av fönstren, berättar Per-Erik Sjösten, ordförande i Piratensällskapet. Galleriet är inrymt i en rödmålad träbyggnad strax bakom banvaktsstugan där museet finns. Fönstren i galleriet har länge varit i dåligt skick och icke öppningsbara. När antikvarien fick se fönstren konstaterade han att det var original från 1800-talet och att museet borde vara mycket rädda om dem. Nu har Malin Allbäck, knuten till Fönsterverkstaden i Ystad, renoverat alla fönstren och gjort dem öppningsbara. - Jag har slipat och målat om alla bågarna, bytt beslagen och satt in blåsta glas i alla fönstren. Det fanns bara kvar två av de äldre blåsta glasen, berättar Malin. Man öppnar alltså museet på söndag. Men redan på tisdagen fick två¨specialinbjudna grupper en visning. Det var dels en hel kurs på 23 personer från Kvarnby folkhögskolas Malmöfilial, dels en grupp från barnsjukhuset i Lund som bekantade sig med Piraten, en av Sveriges mest folkkära författare. Årets specialutställning i galleriet är en porträttsamling av 15 års mottagare av Piratenpriset. Årets pristagare, Bodil Malmsten, tillhör dock inte skaran. - Att Malmsten inte är med beror på hon är den första pristagaren i vår nya organisering av priset. Hittills har det varit Stiftelsen Piratenpriset som delat ut priset. Men från och med i år så har Piratensällskapet ansvaret för utdelningen. Vi har också passat på att höja prissumman från 50 000 kronor till 75 000. Malmsten är alltså den första som får "löneförhöjning", berättar Per-Erik Sjösten. Sommarprogrammet för Piratensällskapet, för övrigt Sveriges största litterära sällskap, är också klart: Lördagen den 12 juni håller sällskapet årsmöte med underhållning vid museet. Måndagen den 12 juli är det Piratendagen på Kivik med utdelning av priset till Bodil Malmsten samt sillalunch med underhållning för medlemmarna i sällskapet. Söndagen den 25 juli är det dags för "Go´ettermidda med Piraten", en litterär och musikalisk matiné med bland andra författarna Ebbe Schön och Tryggve Bång samt estradören Sigge Cederlund och Lundaspexare. Lördagen den 7 augusti håller man till på Hedmanska gården i Malmö där det bjudes på "Lördagseftermiddag med Piraten". Deltar gör bland andra författaren Björn Larsson och Lundaspexare. Slutligen ska vi nämna att barn och ungdomar från SommarScen Österlen under sommaren ger musikalen Bombi Bitt och jag i Simris. Piratenmuseet har följande öppettider: 16/5-20/6 samt 15/8-26/9 öppet endast söndagar klockan 12-16. Den 28/6-8/8 har man öppet dagligen klockan 12-16.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.