GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Polishus utsatt för hot – granater på trappan

Polisen i Sjöbo har utsatts för hot. När de kom till stationshuset på morgonen påträffades två militära granater på trappan.
Polisen uppger att granaterna placerats där i syfte att skrämma.
Sjöbo • Publicerad 7 februari 2018 • Uppdaterad 7 februari 2018
Bombgruppen fanns på plats vid polishuset under förmiddagen.
Bombgruppen fanns på plats vid polishuset under förmiddagen.
Foto: Matz Jönsson

Det var före klockan sju i morse som de första poliserna kom till stationen i centrala Sjöbo.

På avstånd såg de att det stod något misstänkt på trappan och valde att fotografera det. Efter analys av bilderna beslöts att kontakta bombgruppen samtidigt som polishuset spärrades av.

– Det syntes redan på håll ungefär vad det var vilket gjorde att personalen aldrig gick fram till trappan, säger kommunpolis Johan Sandelin.

Representanterna från Nationella bombskyddet som var på plats bekräftar att det rör sig om så kallade granatkartescher. De användes av militären från runt 1900 och fram till 1960-talet.

De sköts i väg med kanon men kan vara farliga även i sig själva.

– Eftersom det rör sig om äldre modeller kan de vara instabila. Om de välter eller trillar kan det gå illa, men de är ofarliga så länge ingen rör dem, säger Johan Sandelin.

Personalen från Nationella bombskyddet vill inte delta med namn i tidningen men berättar att båda de två som granater som placerats i Sjöbo var ofarliga.

– Det fanns ingen laddning i dem, de var tomma.

De säger också att det inte är ovanligt att det hittas den här typen av granatkartescher. Till exempel när dödsbon gås igenom.

En av de två så kallade granatkartescher som påträffades vid polisstationen. De användes inom militären från runt 1900 till 1960-talet.
En av de två så kallade granatkartescher som påträffades vid polisstationen. De användes inom militären från runt 1900 till 1960-talet.
Foto: Matz Jönsson

Johan Sandelin säger att granaterna placerats på trappan i syfte att skrämma dem.

– Det är givetvis otrevligt. Vi diskuterar nu om hotet kan kopplas till något speciellt ärende.

Trots att han arbetat här länge har han inte varit med om ett sådant hot tidigare. Däremot har polishuset varit utsatt för skottlossning.

Via den övervakning som finns har polisen sett att föremålen placerats på trappan strax efter midnatt.

Johan Sandelin utesluter att granaterna har att göra med den vapenamnesti som just nu råder. Att någon lämnat dem där för att bli av med dem.

– Omständigheterna tyder på att så inte är fallet.

I samband med händelsen spärrades polisstationen av men nu har området öppnats upp igen.

– Det är verksamhet som vanligt. Det här förändrar inte vårt sätt att arbeta.

Händelsen rubriceras i nuläget som försök till sabotage.

Matz JönssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.