Politiker slarvar med intyg

Politikerna slarvar för mycket med att lämna in intyg om förlorad arbetsförtjänst när de går på kommunala sammanträden. Det anser kommunens personalutskott som nu slår näven i bordet och kräver skärpning.
Sjöbo • Publicerad 31 augusti 2004

- Man har alltid varit tvungen att lämna in intyg, men på senare tid har det inte fungerat. Enligt lönekontoret blir det allt ovanligare att det inte lämnas in några intyg och därför är det på plats med ett påpekande, säger Kjell-Arne Olsson (m), ordförande i personalutskottet.

När politikerna är borta från arbetet på grund av sina politiska uppdrag får de ersättning för detta av kommunen. Ersättningen baseras på den sjukpenninggrundande inkomsten och är som mest den högsta ersättningen man kan få från Försäkringskassan.

Om man inte har någon aktuell sjukpenninggrundande inkomst, som fallet är för till exempel egenföretagare, så får man en schablonersättning, för närvarande 114,70 kronor i timmen. Schablonen baseras på den senast kända medeltimlönen för offentliganställda.

Det är ersättning över schablonen som kräver intyg från arbetsgivare. Kommunen vill att politikerna tillhandahåller bevis för att man varit borta från arbetet under den tid man uppgett. Det är där det brister.

- Om ett sammanträde tar en timme kan en ledamot yrka ersättning för fyra utan att lämna intyg. Det kan mycket väl vara så att ledamoten måste använda arbetstid för att köra till och från Sjöbo. Men då vill vi också ha intyg på att det förhåller sig så och det tycker vi är skäligt, säger Kjell-Arne Olsson.

Personalutskottet har meddelat politikerna i de kommunala nämnderna att de ser fram emot en skärpning i redovisningen av intyg.

Andreas Mårtensson andreas.martensson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.