Politikerna ändrar sig om kulturskolan
Det var uppåt under fredagens lektioner på kulturskolan. Beskedet spred sig bland lärarna redan på torsdagskvällen.
– Det är roligt att politikerna i nämnden har lyssnat. Det handlar om att se barnens perspektiv och inte bara kommunkassans, säger Paul Andersson, en av lärarna som kritiserat det tidigare beslutet.
Redan på förmiddagen i går hade han lektion med två elever som bor utanför Sjöbo och som nu får fortsätta under hans ledning.
– De var oerhört glada och jublade bägge två.
Lång diskussion
När familjenämnden hade möte i torsdags begärde Pia Almgren (SJP) att frågan om kulturskolan skulle tas upp igen och hon fick också stöd av en majoritet av ledamöterna.
Under den långa diskussionen kom det fram tre förslag. Moderaternas Gunilla Quist Lundin ville att det tidigare beslutet om att eleverna inte får gå ifrån på lektionstid ska ligga fast. Däremot ville hon mjuka upp så att de barn som bor utanför kommunen ska fasas ut under läsåret 2013/2014.
Rolf Nilsson (S) yrkade på att allt ska vara som i dag. Det förslag som sedermera fick stöd kom från Fredrik Hellvig (KD).
Studieresultatet
Det innebär att elever får gå ifrån på lektionstid för att spela instrument. Detta så länge det inte påverkar studieresultatet.
Dessutom får de elever som bor utanför Sjöbo kommun fortsätta gå i kulturskolan här. Däremot tas inga nya barn som inte bor i kommunen in.
– Jag tyckte vi tog fel beslut förra gången. I FN:s barnkonvention står att alla barn har rätt att delta i det kulturella livet. Men om barnen inte får gå ifrån på skoltid hänger det på om föräldrarna kan köra barnen in till Sjöbo senare på dagen, säger Fredrik Hellvig.
Däremot anser han det i grunden fel att låta barn från andra orter gå på kulturskolan i Sjöbo.
– Men har vi lovat ungdomarna att de ska få spela här får vi hålla det även om det innebär en ekonomisk belastning. Däremot tar vi inte emot nya barn från andra kommuner.
Förslaget bifölls av samtliga partier undantaget Moderaterna och Folkpartiet.
Ser risk
Nämndens ordförande Magnus Karlsson (M) är kritisk till innebörden att barnen får gå ifrån så länge det inte påverkar studieresultatet.
– Jag ser en risk i att verksamheten utvecklas till att bli en klassfråga. Att bara de duktiga barnen får gå i kulturskolan.
Men Fredrik Hellvig anser inte att formuleringen medför någon skillnad mot hur det är i dag.
– Och det handlar absolut inte om att straffa de svaga eleverna utan om att hitta andra tider de kan spela på.
Han får stöd av Paul Andersson.
– Beslutet innehåller inget nytt, så jobbar vi redan. Det är en dialog med rektorn, läraren och barnets föräldrar.
Teoretiskt kan rektorerna säga att ingen elev får gå ifrån på lektionstid. Men Fredrik Hellvig menar att det i så fall är emot intentionen i hans förslag.
Det nya beslutet gäller från och med höstterminen.