Annons

Populärt hundliv vid Anklam

Intresset för att delta på Sydöstra Skånes brukshundsklubbs kurser är så stort att de tvingas tacka nej till anmälningar. Då pågår ändå fem utbildningar samtidigt.
Sjöbo • Publicerad 2 mars 2003

Stor och liten, ljus och mörk, lurvig och slät. Alla går de på valpkurs.De lyckliga hundar som i dag deltog på träningen vid Anklam representerade väl blandningen av raser. Men instruktören Clas Svensson säger att det inte är något problem även om en del till kynnet är livligare än andra. Övningarna handlar om att sitta kvar även om matte eller husse går i väg och att lyda order även om det finns andra människor och hundar i närheten. - En del som kommer hit med sina hundar gör det för att djuren ska bli lättare att ha och göra med medan andra tänker sig att delta på tävlingar, säger Clas Svensson. Han påpekar att kurserna inte främst är till för att lära hundarna olika saker utan att tanken är att överföra kunskap till förarna som sedan i sin tur ska träna djuren. Åsa Andersson håller på att lära Gandalf, en flatcoated retriver på ett år, att gå fint i koppel och följa hennes vandringar åt höger och vänster. Gandalf följer för det mesta lydigt med. - Han är lättlärd men en aning tankspridd. Framför allt är han nyfiken på andra hundar och människor. Åsa Andersson har haft hund förut och kan teorin men väljer ändå att gå kursen för att Gandalf ska få bra träning. Precis som inom annan pedagogik så skiftar lärorna. Clas Svensson berättar att de i dag är betydligt mjukare mot djuren än under 70-talet då man förespråkade bestraffningar och ryck i kopplet i stället för att belöna hundarna när de är duktiga. En sanning synes dock kvarstå. Det är svårt att lära gamla hundar sitta. Därför är det bra om de får chansen att lära sig så mycket som möjligt medan de fortfarande är valpar och barn. Lina Persson tränar inkallning med Axa, en tik av rasen beauceron. Medan Lina Persson går iväg ska Axa snällt sitta kvar och vänta. Hon kastar långa blickar efter matte men klarar provet galant. Med livliga språng springer hon i fatt matte när hon kallar på henne. Belöningen, i form av torkad lever, låter inte vänta på sig. Lina Persson säger att de brukar träna tillsammans tio minuter om dagen. Om en vecka är det dags för examen på valpkursen. Säkerligen blir det då både en och två bitar hundgodis, korv eller torkad lever till Axa, Gandalf och deras kurskamrater.

Matz Jönsson matz.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons