Annons

Räddningstjänsten föreslås gå in i Sörf

Konsultrapporten om räddningstjänstens framtid är klar. Den mynnar ut i att Sjöbo räddningstjänst bör gå in i Sörf, Sydöstra Skånes räddningstjänstförbund.
Sjöbo • Publicerad 4 maj 2005

Rapporten behandlades på det senaste mötet i kommunstyrelsens arbetsutskott (au) och man beslöt att den ska ut på remiss till berörda nämnder. Den 1 juni tar au upp frågan igen.

Rapporten innehåller tre alternativa handlingsvägar - varav konsulten Lars Berg förordar Sörf-alternativet

Annons

Det andra alternativet är att fortsätta som i dag i egen, men utreda organisationsstrukturen.

Det tredje alternativet är att teckna ett civilrättsligt avtal med Höör och Hörbys kommuner om en gemensam räddningstjänst med gemensamt befäl.

– Jag föredrar att vi går in i Sörf. Samlade resurser ger bättre ekonomi och effektivare organisation, säger kommunalrådet Stefan Lundgren. Bengt Möller hos Sjöbo räddningstjänst har inte sett rapporten ännu och vill därför vänta med detaljkommentarer.

– Rapporten ger egentligen inga svar. Hur ska ett avtal med Höör-Hörby vara utformat? Hur ska ekonomin se ut om vi går in i ett förbund? Och så vidare. Jag hoppas att vi får svar på frågorna under remissrundan, säger Bengt Möller.

En risk som han ser med att gå in i Sörf är att närkontakten med kommuninvånarna går förlorad. Stora förbund riskerar också att bli svåra att överblicka.

" I Malmö diskuterade man ett 10-kommunersförbund. Först var intresset stort, men nu är tydligen bara Malmö, Lund och Eslöv med på tåget.

Leif Möller

0416-192 12

leif.moller@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons