Annons

Rådigt ingripande förhindrade storbrand

En rådig insats av en vårdare på Vindrosens gruppboende i Vollsjö förhindrade att en större brand bröt ut under natten till lördagen.
Sjöbo • Publicerad 22 mars 2003

Mannen höll elden stången med hjälp av flera brandsläckare tills brandkåren kom till platsen. - Om inte vårdaren agerat som han gjorde så vet man inte hur det hade slutat. Han ska ha en stor eloge, säger räddningsledare Bengt Möller. Normalt sett bor en handfull personer på Vindrosen, som är en grundsärskola för barn med särskilda behov. Under natten till lördagen var de flesta hemma hos sina familjer, utom en pojke och en vårdare. Klockan var tjugo minuter i två när vårdaren, som satt uppe och tittade på TV, tyckte att det luktade rök från vinden. Han öppnade en vindslucka och såg att det brann vid skorstenen på vinden. Vårdaren försökte ringa SOS, men telefonledningen hade brunnit av. Lyckligtvis hade han tillgång till mobiltelefon och kunde därför ändå komma i kontakt med larmcentralen. Under tiden som mannen väntade på brandkåren gick han upp på vinden och försökte släcka. Han tömde flera brandsläckare innan brandkåren var på plats och avlöste honom. Det var eldning i den öppna spisen som orsakade branden. Spisen är utrustad med en skorsten av plåt som av någon anledning sprack i höjd med vindsutrymmet. När räddningstjänsten kom till platsen brann det för fullt vid skorstenen på vinden. Brandkåren rev upp yttertaket och kunde ganska snabbt få kontroll på elden, men det tog två timmar innan styrkorna från Vollsjö och Sjöbo kunde återvända hem. - Det tog ett tag att komma åt alla glödhärdarna, vi fick riva ner all isolering, berättar Bengt Möller. Polis och ambulans kom också till platsen, men behövde inte ingripa. Varken vårdaren eller den boende ådrog sig några rökskador. Pojken fick övernatta hemma hos vårdaren. Även om huset inte fick några skador invändigt så var det under lördagen inte lämpligt att bo i. Dels för röklukten och dels för att delar av yttertaket rivits upp. Under helgen var en byggfirma på plats för att fixa till skadorna på huset och de boende kunde i går kväll återvända till Vindrosen.

Andreas Mårtensson andreas.martensson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons