Annons

Rasismen fick dem att se rosa

Det var rasismen i Sjöbo som fick dem båda att bestämma sig. De måste göra något. Nu har Jesper Jonsson och Anna Broström startat Feministiskt Initiativ (Fi) i Sjöbo.
Sjöbo • Publicerad 8 augusti 2014
Jesper Jonsson och Anna Broström har startat upp Feministiskt Initiativ i Sjöbo. De ska informera om partiets visioner och dela ut valsedlar på valdagen.
Jesper Jonsson och Anna Broström har startat upp Feministiskt Initiativ i Sjöbo. De ska informera om partiets visioner och dela ut valsedlar på valdagen.Foto: Foto: Sprisse Nilsson

– När jag såg Svenskarnas partis skyltar inför valet fick jag en väldigt obehaglig känsla. Det är en allvarlig situation när ett icke demokratiskt parti försöker etablera sig. Jag kände att jag ville göra något, säger Anna Broström.

För Jesper Jonssons del var det också Fi:s antirasistiska budskap han föll för.

Annons

– Jag hade följt Fi ett tag och gillade vad de stod för. I början på året växte rörelsen och jag såg att Fi verkade vara framtiden. Jag röstade på dem i EU-valet, säger han.

Bakgrund i SD

Jesper Jonsson kommer egentligen från en helt annan bakgrund och hans uppväxt präglades av andra värderingar. I ett mycket uppmärksammat inlägg på Facebook-sidan ”Sjöbo mot rasism” berättar han om sin tid i Sverigedemokraterna (SD) och hur han så småningom gjorde en helomvändning.

– Jag har växt upp i Blentarp, i SD-kretsar. Jag tror att rasismen här i Sjöbo går från generation till generation, man får höra de här åsikterna från de äldre sen barnsben och då är det klart att de får fäste.

Humor och självkritik var det som fick honom att ändra åsikt. Nu hoppas både han och Anna Broström att de ska kunna sprida Feministiskt Initiativs budskap i Sjöbo.

– Jag tror att rasismen här handlar mycket om att det är ett orättvist samhälle vi lever i. Då ligger det nära tillhands att skylla på det okända. Ett rättvist och jämlikt samhälle som Fi förespråkar är bra för alla, säger Anna Broström.

Nästa kommunval

Än så länge har Fi i Sjöbo inga representanter som ställer upp i valet till kommunfullmäktige. De hade ju trots allt sitt allra första möte i onsdags kväll. Främst handlar arbetet nu om att driva Fi:s politik så att de blir representerade både regionalt och i riksdagen.

– Men vi har en långsiktig plan och vill senast komma in i kommunfullmäktige nästa val 2018. Även om det inte finns några klara kandidater så kan man rösta på oss i kommunvalet, säger Anna Broström.

– Om jag inte minns fel så fick Fi 200 röster i EU-valet i Sjöbo och vi behöver 250 för att få ett mandat. Här finns mark att växa på, säger Jesper Jonsson.

Taner Caliskan
Emma Niwén
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons