Rektorer vill satsa mer på speciallärare

Trots en kärv ekonomi har det skett vissa satsningar på specialpedagoger och speciallärare i Sjöbo kommun de senaste åren. Flera rektorer skulle dock vilja satsa mer.
Sjöbo • Publicerad 11 oktober 2007

– Vi hade önskat att barnen fått ännu mer hjälp i de tidiga åldrarna, säger Ann-Christine Kullgren, tf rektor på Färsinga Lärcenter.

– Vi har fått små gäng med nya sjuor som inte kan läsa eller skriva. Det är mycket tråkigt för eleverna själva, som tonåring skäms man över det. Och det är inte lätt att hjälpa elever som inte kanläsa och skriva i sjuan fram till ett godkänt betyg i svenska i nian.

I Blentarp har man i dag mer specialresurser än 2005. Rektorsområdet har också anställt en specialpedagog inom förskolan.

– Det är en halvtidstjänst, som jag på sikt skulle vilja göra till heltid. Ju tidigare man kan sätta in insatserna, desto bättre, säger Eva Andersson, rektor i Blentarp.

I Sjöbo väster har man fler speciallärartjänster inom grundskolan, men inte någon tjänst till förskolorna.

– Speciallärartjänsterna är absolut inte det som ifrågasätts om vi måste spara in något, säger rektor Lars Falk, som gärna skulle anställa en specialpedagog till förskolan.

– Vi har diskuterat det, men i dag finns det ingen möjlighet att nyanställa, säger han.

Precis som Sandbäcksskolan har Emanuelskolan en speciallärare till varje arbetslag, som innehåller 90– 110 elever. Både Sandbäcks- och Emanuelskolan har dock haft svårt att hitta utbildade specialpedagoger under föräldravikariat, så i ett par fall har man fått ta till andra lösningar.

Sjöbo centrum har redan satsat på förskolorna. Sedan ett år finns en specialpedagog på Linnéstugan. I östra Färs satsade man, trots de snäva ramarna, på att utöka specialpedagogtjänsterna med 50 procent förra terminen. I dag finns det 1,5 tjänster för de 180 eleverna mellan sex och tolv år.

– Idealet hade varit att kunna ha en speciallärare till varje arbetslag, alltså en till förskolan, en till Vanstads- och en till Lövestadsspåret. Men tyvärr finns det inte ekonomiskt utrymme till det, säger rektor Elisabeth Hammar-qvist Arlefalk. I Piratenområdet finns det en speciallärar- och en specialpedagogtjänst, knutna till varsitt spår med elever mellan sex och tolv år.

– Drömmen är att kunna anställa en specialpedagog även inom förskolorna. Redan där kan man börja arbeta med språkutvecklingen, säger rektor Christina Johansson.

På Färsinga lärcenter finns det 2,5 tjänster, som delas av fyra personer. Här är de dock inte knutna till varsitt arbetslag. Den så kallade Oasen, där eleverna kan arbeta individuellt med moderna hjälpmedel, bemannas alltid av en specialpedagog. De övriga tjänsterna arbetar i de större elevgrupperna.

– Jag hoppas att man kommer att värna om specialpedagogerna, även när det måste sparas pengar. Men det är inte lätt, man måste ju samtidigt ha lärare i de stora grupperna, konstaterar Ann-Christine Kullgren, Färsinga lärcenter.

Alla rektorer påpekar också att tar hjälp av kommunens råd- och stödgrupp för att få hjälp när barn har olika typer av svårigheter.

Britt Risberg

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.