Annons

Relaxavdelning, konferenslokal eller ingetdera?

48 eller 54 miljoner kronor? Hur dyr och omfattande ombyggnaden av Färsingaskolan blir avgörs i veckan.
Sjöbo • Publicerad 11 januari 2005

Då ska kommunstyrelsen ta ställning till fyra olika kostnadsalternativ för ombyggnaden. Alla är beroende av hur omfattande, eller om man så vill, exklusivt, bygget ska bli.

Kommunen har budgeterat 50 miljoner kronor till ombyggnaden av Färsingaskolan. Om man nöjer sig med en ombyggnad enligt det så kallade grundalternativet så kommer det hela att kosta 48 miljoner kronor.

Annons

Men då måste man klara sig utan att bygga om simhallens omklädningsrum samtidigt som inglasningen av byggnaderna blir mindre omfattande. Dessutom gör man i princip inget åt c-byggnaden, där matsalen och aulan inryms i dag.

Simhallens omklädningsrum har inte genomgått någon större renovering sedan den byggdes 1968. Omklädningsrummen är slitna och en ombyggnad hade uppskattats av såväl motionssimmare som Sjöbo Simsällskap. Men då måste kommunen punga ut med 300 000 kronor över budget. Å andra sidan får man förutom nya omklädningsrum även en så kallad relaxavdelning på ovanvåningen. Lägger kommunen upp 53 miljoner kronor så kan man få en mer omfattande inglasning än vad som är tänkt i grundalternativet. Där är byggnaderna sammanlänkade med glaskorridorer. Väljer man den mer omfattande varianten skapas det mer renodlade innemiljöer mellan huskropparna som man kan utnyttja så länge det inte är alltför kallt.

För 54 miljoner kronor kan den nuvarande c-byggnaden göras om rejält. I nuvarande aulan skapas en kombinerad restaurang och skolmatsal och i den del där matsalen är i dag blir det en konferenslokal.

– Om man bara bygger ut enligt grundalternativet blir det ganska lite som görs i den byggnaden. Man byter bara ut en del köksmaskiner, säger lokalförsörjningschefen Sten Atterwall.

Kommunstyrelsens arbetsutskott hade ombyggnaden uppe på bordet i förra veckan men beslöt sig för att hänskjuta det till kommunstyrelsens sammanträde i morgon, onsdag. Politikerna ville diskutera frågan i sina partigrupper innan man meddelade sin åsikt.

Andreas Mårtensson

0416-19214

andreas.martensson@allehandasyd.se

SJÖBO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons