Annons

Renodlat industriområde kritiseras

Det är stor skillnad på ett renodlat industriområde och ett område bestående av både bostäder och småindustri.
Sjöbo • Publicerad 23 oktober 2007
Foto: 

Det framhåller ett antal boende på Redskapsgatan norr om Esplanaden i Sjöbo.

Deras område är i detaljplanen avsett för bostäder och industri. Men när nu Sjöbo kommun planerar att detaljplanelägga grannområdet Sandbäck 7:19 så talar man enbart om lätt industri. Bostäder nämns inte.

Annons

Detta har fått de boende på Redskapsgatan att skicka ett protestbrev till kommunen. De vill att även Sandbäck 7:19 ska bli ett mixat område med småindustri och bostäder. De anser att det finns andra platser i kommunen som kan hysa renodlade industrier. – Vi är småföretagare som bor på platsen och vi har inrättat oss efter det. Här finns exempelvis ett 15-tal småbarn som bor i vårt område. Nu är vi rädda för att planerarna inte tar hänsyn till detta när de ska skapa det nya renodlade industriområdet, säger Ulf Månrand som med sin familj bott och drivit sitt företag här sedan 1995.

Om de vetat att de skulle bli grannar till ett industriområde hade de inte köpt tomten och byggt både firma och bostad på platsen.

De protesterande misstänker att det är för att Sjöbo saknar ny lättexploaterad industrimark som man valt att göra Sandbäck 7:19 till enbart industriområde.

Kommunen planerar visserligen ett stort nytt industriområde, kallat Företagspark Södra Åsum, ett stenkast därifrån. Men miljökraven väntas bli så hårda i Företagsparken att kommunledningen befarar att spekulanterna tvekar.

Det "gamla" Västra industriområdet är så gott som fullpackat. Alltså måste man snabbt få fram ny industrimark. – Vi tycker också att ärendet är dåligt skött. Vi plus Byggfynd och Ekelunds byggservice blev kallade till samrådsmötet den förste oktober, men några som ville köpa tomter i vårt område blev inte kallade, säger Ulf Månrand.

– Skulle detaljplanen för Sandbäck 7:19 bli verklighet med enbart industri så måste en skiljeväg byggas mellan vårt område och Sandbäck 7:19, säger Ulf Månrand.

Brevskrivarna befarar att priset på deras fastigheter kommer att sjunka om de blir grannar med ett renodlat industriområde. De tror också att återstående tomter i deras eget område bir svårsålda om utsikten är en industri.

Leif Möller

0416-192 12

leif.moller@ystadsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons