Annons

Revisorer vill ha hårdare tag i djurskyddsärenden

Kommunens revisorer har tittat på hur livsmedelstillsynen och djurskyddet upprätthålls av miljö- och byggnadsnämnden.
Sjöbo • Publicerad 4 januari 2005

Man säger sig vara nöjda.Regler och rutiner fungerar tillfredsställande, konstaterar revisorerna i sin rapport.

Men man föreslår trots allt några förbättringar. Revisorerna vill minska antalet muntliga och skriftliga åtgärdskrav mot näringsidkare och djurägare genom förebyggande utbildning. Vidare föreslår revisorerna att nämnden ska ta i med hårdhandskarna direkt i form av förelägganden.

Annons

Om en livsmedelshanterare eller djurägare missköter sig så är ett föreläggande ett juridiskt bindande dokument som väger tungt. Återrapporteringen till nämnden förbättras också vid fler direkta förelägganden, menar revisorerna.

Slutligen menar revisorerna att nämnden på sina sammanträden regelbundet bör diskutera omfattningen av denna typ av ärenden. Då ska man också särskilt dokumentera handläggarnas säkerhet när de varit ute på olika tillsynsärenden.

Det har ju hänt ganska ofta att djurskyddsinspektören fått ha polisbeskydd när han gjort inspektion på något lantbruk som fått kritik.

Leif Möller

SJÖBO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons