Annons

Rivning hotar marknadshus

Riva för 120 000 kronor eller renovera för 450 000 kronor? Det var frågan när politikerna i tekniska nämnden tog beslut om det röda trähuset på marknadsplatsen. Även om det var med visst vemod på sina håll föreslår de nu att fastigheten rivs.
Sjöbo • Publicerad 3 september 2011

Marknadskontoret har funnits på platsen sedan åtminstone den första halvan av 1900-talet. Men nu talar det mesta för att dess dagar är räknade.

Politikerna i nämnden var eniga om att följa förslaget att låta riva fastigheten och frågan hamnar nu på kommunstyrelsens bord.

Annons

Kontoret har varit centrum för marknaden men under åren blivit illa åtgånget.

Huset står ouppvärmt och i nuläget läcker det in vatten genom taket. Till det kommer mögellukt och at det i köket numer enbart går att diska.

Sammantaget är det ingen bra arbetsmiljö för dem som ska vara där i samband med marknaden.

Undersökning av marken

Förvaltningschef Johan Johansson påpekar också att huset inte längre har kvar sin ursprungliga funktion.

- Förr förvarades där borden som knallarna utnyttjade. Nu har försäljarna med sig sina egna ställningar.

Att renovera det mest akuta kostar cirka 450 000 kronor enligt de uppgifter förvaltningen hämtat in. Beloppet för att riva är bara en fjärdedel av summan.

Om det slutliga beslutet innebär en rivning finns även ett förslag om att avsätta pengar till en utsmyckning på platsen.

Under marknaderna ersätts fastigheten av inhyrda bodar.

Det är nu också klart att det blir en mer omfattande markundersökning på marknadsplatsen. Ambitionen är at den ska bli klar innan nyår.

Annons

Nämnden har tidigare motsatt sig en så omfattande utredning men efter att länsstyrelsen avslog nämndens överklagande finner de sig nu i beslutet. Upphandlingen av arbetena ska påbörjas så fort som möjligt.

Det var i samband med markarbeten våren 2009 som det upptäcktes deponerat avfall och förorenad jord i området.

Taner Caliskan
Matz Jönsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons