Annons

Rovfåglar lever säkrare

Sjöbo • Publicerad 12 mars 2014

Trots att ett kungsörnspar häckat söder om Sjöbo sedan 1991 har inga kungsörnar hittats döda vid Sjöbo elnäts ledningar.

– Vid mellanspänningsledningarna har vi bredare balkar än vanligt, förklarar nätingenjör Per Liljenberg.

Annons

Det är just mellanspänningsledningarna som utgör faran för kungsörnar, som gärna sitter och spanar efter byten på hög höjd. Högspänningsledningarna är däremot ofarliga för dem, eftersom avståndet där är längre mellan de strömförande linorna.

Längre avstånd

Men Sjöbo elnät har valt att ha ett längre avstånd även mellan ledningar med lägre spänning. Syftet har varit att få en högre driftssäkerhet, men det kan även ha räddat livet på de stora fåglarna.

– Jag har aldrig hört talas om att någon rovfågel skulle ha dött vid våra ledningar, säger Per Liljenberg.

YA berättade i går om två kungsörnar som under loppet av två dagar föll offer för eldöden. Den ena var den gamla hona som häckat i norra Fyledalen i många år.

Den andra var en av hennes ungar som föddes för tre år sedan. Båda fåglarna hittades döda vid Eons ledningar, den ena i trakten av Röddinge, den andra vid Kronovall.

Eon har redan isolerat mellanspänningsledningar på några örntäta områden, och planerar nu att vidta fler, likande åtgärder.

Sjöbo elnät har också vidtagit åtgärder för att skydda rovfåglar från eldöden, bland annat har man säkrat transformatorer med hjälp av ett särskilt skydd, den så kallade huven Uven. Den är särskilt tänkt att skydda det berguvpar som sedan en tid häckar i kommunen.

INTERNAL INTERNAL
Britt Risberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons