Annons

S-kritik mot privatiseringar inom vård och omsorg

Socialdemokraterna tycker att den borgerliga treklövern valt fel väg med utförsäljning och privatisering av kommunala verksamheter. Inte heller anser de att det gjorts tillräckligt för att ge fler möjlighet att arbeta heltid.
Sjöbo • Publicerad 19 augusti 2014

Oppositionsrådet Cecilia Olsson Carlsson (S) är starkt kritisk till att verksamheter som den personliga assistansen och kommunens it lagts ut på privata företag. Hon föredrar att verksamheterna stannat kvar i kommunal kontroll.

Ett av den rödgröna oppositionens gemensamma vallöften senast handlade också om att stoppa privatiseringar. Men det är en fråga där de inte lyckats få gehör.

Annons

Deltider

I motsats till den borgerliga treklövern är Cecilia Olsson Carlsson definitivt inte nöjd med arbetet för att få bort de oönskade deltiderna.

– Det är ett mål vi satt upp gemensamt men frågan har uppenbarligen inte blivit tillräckligt prioriterad. Majoriteten måste ligga på mer. Det vänder inte på rätt håll om det inte sätts in resurser.

Hon hänvisar till att det fortfarande tillsätts tjänster på deltid.

Den tredje punkten där hon tycker att den politiska ledningen har mer att uträtta är miljö och hållbar utveckling.

– Ute i verksamheterna har de inte miljö på agendan och finns inte den politiska viljan så händer det inget.

En fråga som hon tycker blivit bortglömd, även av Socialdemokraterna, är utbyggnaden av bredband.

– Vi har antagit en bredbandsstrategi och här finns en utvecklingspotential. För både företag och ungdomar på glesbygd är det här viktigt.

Cecilia Olsson Carlsson tror att Socialdemokraterna påverkat besluten när det gäller att Sjöbo åter fått konsumentvägledning – som sköts från Simrishamn – och att kommunen avsatte en miljon kronor till kompetenshöjande åtgärder för lärarna.

Låglönesatsning

Annons

Inför valet 2010 ville Socialdemokraterna tillsammans med Vänstern och Miljöpartiet arbeta för att all mat som serveras i kommunens regi ska vara ekologisk. Likaså ville de se en låglönesatsning.

– Vi har nog inte gjort tillräckligt i de här ärendena sett till våra yrkanden. Däremot har vi fört en diskussion i olika grupper.

Socialdemokraterna gick också till val på att det behövdes ett modernare bad. De borgerliga och Socialdemokraterna var slutligen eniga när frågan avgjordes i kommunfullmäktige.

Trots en del heta politiska diskussioner har det också rått samsyn i många frågor.

INTERNAL INTERNAL
Matz Jönsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons