Annons

S vill tvinga fram fler nya bostäder

I snitt ska det byggas 25 nya lägenheter per år i Sjöbo under den kommande mandatperioden. Det vill Socialdemokraterna, som inte stänger dörren för att samarbeta med den borgerliga sidan efter valet.
Sjöbo • Publicerad 29 augusti 2014

Socialdemokraternas ordförande i Sjöbo, Roland Wiking, säger att det troligtvis kommer att krävas samarbete med ett borgerligt parti för att få makten.

– Vi stänger bara dörren för Sjöbopartiet och Sverigedemokraterna av de partier som finns i fullmäktige i dag.

Annons

Han räknar inte med att Socialdemokraterna tillsammans med Vänstern och Miljöpartiet kan komma upp i 25 mandat vilket krävs för majoritet. Tillsammans har de tre partierna i dag 13 mandat.

Men när Socialdemokraterna nu presenterar sitt valprogram har de inte tagit hänsyn till de eventuella förhandlingar och kompromisser som kan bli aktuella efter valdagen.

En viktig fråga för partiet är bostadsbyggandet. Roland Wiking säger att det är ett sätt att se till att befolkningen ökar och därmed skatteintäkterna.

Om målet 25 lägenheter per år i snitt inte uppnås av sig själv vill Socialdemokraterna tvinga Sjöbohem att bygga.

– Bolaget har ekonomiska resurser att klara av det. Det är inte aktuellt med ett tillskott från kommunen, möjligen får vi titta på det avkastningskrav som Sjöbo ställer på bolaget i dag.

Olika storlek

Roland Wiking poängterar att det måste byggas lägenheter som kan passa alla från ungdomar som studerar till barnfamiljer och äldre.

– I dag byggs mest tvåor och treor. Vi vill ha en bättre mix av storleken på bostäderna.

Tre prioriterade områden är jämlikhet, arbetsmarknad och välfärd. De vill se mer personal inom skolan och även skapa bättre resurser för äldre och förskolan.

Roland Wiking säger att partiet också vill stärka samarbete med arbetsförmedlingen för att framför allt få fler ungdomar i arbete. Han hoppas att även näringslivet ska ta sitt ansvar för att hitta nya jobb.

Annons

Trots att det gjorts satsningar på fritidssidan utesluter inte Roland Wiking att det på sikt även kan behövas en ny anläggning för friidrott i Sjöbo.

Till att börja med vill han att behovet utreds och det gäller också att hitta en lämplig plats.

INTERNAL INTERNAL
Matz Jönsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons