Sandbäckskolans elevunderlag försvinner

Cirka 20 av dagens 37 mellanstadieelever på den nyrenoverade Sandbäckskolan har sökt till profilklasserna på Färsingaskolan i Sjöbo och Kastanjeskolan i Tomelilla. Det är här de vill tillbringa sina högstadieår.
Sjöbo • Publicerad 5 februari 2002

Om alla de 20 får sina profilplatser har Sandbäcks eleverunderlag för högstadiet reducerats med mer än hälften. Sandbäckskolan inviger sitt nya högstadium till hösten efter en investering på 56 miljoner kronor. Sammanlagt 120 elever har sökt till Färsingaskolan profilklasser i höst. Populärast är som vanligt idrottsprofilen med 70 sökande. 20 elever vill gå musikprofilen och 30 söker den naturorienterade profilen (NO). Av dessa 120 elever går 98 i Färsingaskolans rektorsområde, medan 22 kommer från andra rektorsområden, främst Sandbäck men även från Storkskolan i Blentarp. Av de 70 sökande till idrottsprofilen kommer 18 från Sandbäckskolan och Storkskolan, tre av de 20 som sökt musikprofilen kommer från Sandbäckskolan, liksom en av de 30 som sökt till NO-profilen. Till detta skall läggas att 16 elever från Sjöbo kommun har sökt till Kastanjeskolans profiler. Det är tolv elever som sökt idrottsprofilen och fyra till musikprofilen. Av de tolv som sökt till idrottsprofilen kommer en från Sandbäckskolan. De övriga kommer från Lövestad i Sjöbo kommun. Dessa elever har närmare till Kastanjeskolan än till Färsingaskolan. Profilklass innebär att eleven går tillsammans med andra som delar elevens intresse av exempelvis musik. Det blir fler musiktimmar och stora möjligheter till fördjupningar. Vanligt är att specialämnet får tre extra timmar, timmar som man tar från andra ämnen. Profilklasser har funnits i fem år. Färsingaskolans rektor, Jan Forslund, är glad åt det stora intresset för profilklasserna. Några problem att hysa de 120 eleverna bland de vanliga högstadieklasserna blir det inte. - Det skall bli spännande att ta emot de nya profileleverna, säger Jan Forslund som senast den 11 mars skall ge alla som sökt besked om de antagits till förstahandsvalet, andrahandsvalet osv. Han är medveten om att trycket från Sandbäckseleverna kan innebära att den nyrenoverade skolan får för få högstadieelever. Men nu är det en gång så att elever fritt får välja skola. - Jag menar att det fria skolvalet gäller tills något annat besked ges av politikerna. Vi skall träffa bun-chefen den 26 februari för att få riktlinjer och bland annat diskutera denna fråga, säger Forslund och tillägger: - Jag har bara budgetpengar för de elever som tillhör rektorsområdet och jag utgår ifrån att jag får en budgetförstärkning för de 22 elever som söker från andra rektorsområden. När det gäller eleverna från Storkskolan i Blentarp som har sökt profilklasser så utgår jag också i från att deras transportkostnader löses utanför min budget. Vad beträffar de 16 som sökt profilklasser på Kastanjeskolan i Tomelilla så menar Jan Forslund att man inte kan dra några slutsatser alls. - Det kan vara så att de även sökt till Färsingaskolan för att vara helt säkra på att få en plats i profilklass.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.