Annons

Satsning på kläder en lyckträff

Sjöbo • Publicerad 27 maj 2005
9B på Emanuelskolan i Sjöbo är några riktiga hejare på aktier. Värdet på deras fiktiva aktieportföljd ökade med 24 procent på sju månader. Det räckte till vinst i niornas årliga aktietävling.BILD: ANDREAS MÅRTENSSON
9B på Emanuelskolan i Sjöbo är några riktiga hejare på aktier. Värdet på deras fiktiva aktieportföljd ökade med 24 procent på sju månader. Det räckte till vinst i niornas årliga aktietävling.BILD: ANDREAS MÅRTENSSONFoto: 

Kläder är bättre än cigaretter. Inte minst på börsen. Fråga klass 9B på Emanuelskolan i Sjöbo.

Deras satsning i H & M och Lindex gjorde att de vann den årliga aktietävlingen mellan niorna i kommunen. De lyckades höja värdet på sin fiktiva aktieportfölj med 24 procent. Från 50 000 till drygt 62 000 kronor mellan 11 oktober 2004 och 12 maj i år.

Annons

" Det är en fantastisk värdeökning. Hade de satt in pengarna på ett vanligt bankkonto hade räntan varit 2,5 procent, säger Ann-Kristine Nilsson, placeringsrådgivare på Färs & Frosta Sparbank i Sjöbo. Klassen kan tacka sina tjejer för det fina resultatet. Det var tjejerna som envisades med att klassen skulle satsa på två klädföretag. Lindex var den riktiga guldkalven, aktien steg med 59 procent. Killarnas val, Swedish Match, ökade "bara" med 13 procent.

" De trodde att eftersom så många röker och snusar så måste aktien gå bra Det gör den också men kläderna var den stora vinnaren, säger läraren Tommy Svenningsson.

Prispengarna, 2 500 kronor, har klassen redan satt sprätt på. En resa till Danmark och nöjesfältet Bakken gjorde slut på pengarna.

Andreas Mårtensson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons