Scoutkår protesterar mot golfbana

En golfbanan i Omma står i konflikt med naturintressen. Det hävdar scoutkåren KFUK-KFUM i Sjöbo som i ett brev till kommun protesterar mot planerna på en nyanläggning av en golfbana.
Sjöbo • Publicerad 28 februari 2002

I brevet till kommunens beslutsfattare argumenterar scoutkårens Mårten Persson för att stora naturvärden riskerar att gå förlorade om golfbanan kommer till stånd i den form som tidigare har aviserats. Persson är bland annat orolig för att de sjöbobor som inte spelar golf ska få sin tillgång till naturområden kraftigt beskuren. Vidare menar han att "rödlistade" arter riskerar att gå förlorade vid en exploatering av området. "Vi anser att stora inskärningar kommer av allemansrätten kommer att ske och därmed möjligheterna för rekreation i vår närmiljö", skriver han. Samtidigt uttrycker scoutkåren oro över vad som kommer att hända med Björkaån. Persson är orolig för att golfbanans behov av bevattning kommer att säkerställas med ett uttag från ån. Något som enligt Mårten Persson frukar kan innebär att fisken stressas och "rent av dör".

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.