Sex personer hoppar av
Iréne Jeppsson slutade förra hösten efter 21 år som bland annat nämndsekreterare och började istället som assistent på kommunkansliet. Enhetschef Christer Björk slutade i december och jobbar i dag på ett byggföretag. Ulla Ohlsson sa upp sin anställning som arbetsledare på städenenheten i september och flyttade norrut. Städchefen Kerstin Nilsson slutade också i september för att börja som assistent på ekonomiavdelningen. Planeringschef Ingemar Thorén börjar vid årsskiftet arbeta i Skurups kommun och elverkschefen Lennart Jönsson är varslad av Åsa Rystam Gramby.Några av avhopparna talar om samarbetssvårigheter med förvaltningschefen. Andra tror att det handlar om människors rädsla för förändringar. Åsa Rystam Gramby ser personalomsättningen som naturlig och menar att många inte är vana vid modernt ledarskap.- Jag delegerar gärna, och lägger mig inte i hur arbetet utförs men följer upp det senare. Jag känner att jag har merparten av personalen med mig, säger hon. YA har talat med avhopparna. Några talar om samarbetssvårigheter med förvaltningschefen. Andra tror att det handlar om människors rädsla för förändringar.
- Den bilden stämmer väl. När det kommer en ny chef händer det saker i en grupp, säger kommunens personalchef Monica Håkansson.
Enhetschef Christer Björk uppger att han inte kunde samarbeta med Åsa Rystam Gramby.
- Jag ville att den nya chefen skulle jobba med mig inte mot mig, säger han.
Björk vill inte gå in på detaljer men tror att det legat honom i fatet att han har stött andra kollegor i samma situation.
- Jag är oerhört missnöjd med hur Sjöbo kommun hanterade ärendet, säger han.
Christer Björk ville sluta direkt och ta ut all ledighet som han hade kvar.
- Eftersom jag inte fick det, blev jag istället sjukskriven under min tre månader långa uppsägningstid, berättar den sextioåriga före detta enhetschefen. Ingemar Thorén sa upp sig efter 27 år inom kommunen. Men inte på grund av samarbetssvårigheter, påpekar han.
- Nä, det var hög tid. Mina barn bytte jobb i somras. Då tänkte jag, det kanske jag också ska göra.
Bland andra som YA talat med, väljer några att inte kommentera saken - andra är kritiska men vill inte uttala sig offentligt. Ytterligare någon säger sig ha fått gott stöd av Åsa Rystam Gramby.
Den kritik som YA fått ta del av handlar bland annat om detaljstyrning.
Teknik- och fastighetsnämndens ordförande, Thomas Quist (m) försvarar dock Rystam Gramby.
- Hon har gett personalen mer befogenheter och om du får ansvar för ekonomi så krävs det att du rapporterar. I dagens besvärliga läge måste vi hålla koll på budgeten, säger han.
- Flera i personalen är också glada över att ha fått nya, intressantare uppgifter, säger han.
Åsa Rystam Gramby ser personalomsättningen som naturlig och menar att många inte är vana vid modernt ledarskap.
- Jag delegerar gärna, och lägger mig inte i hur arbetet utförs men följer upp det senare, säger hon.
- Jag är också rättvis, behandlar alla lika. Vissa får ta större ansvar och de som haft större frihet tidigare känner sig kanske mer kontrollerade.
Den senaste arbetsklimatundersökningen visar på en positiv utveckling, enligt Rystam Gramby.
- Jag känner att jag har merparten av personalen med mig.
Åsa Liliefeldt Lundström