Sibyllaservering dröjer ytterligare

Om en månad invigs nya Coop vid Sjöbo Väst, men det tycks dröja innan fler företag följer efter. Det är ännu inte klart när Sibyllaserveringen, som redan skjutit upp sin byggstart, etablerar sig.
Sjöbo • Publicerad 23 januari 2012

– Jag vet inte vad som händer nu, det känns som om det gått i stå, säger Bo Mårtensson, som var beredd att sätta igång bygget av det nya gatuköket i augusti förra året.

Då fick han veta att det tillkom en kostnad på 1,5 miljon kronor för parkeringsplatser och andra gemensamma anläggningar. Området där Sibylla hade tänkt bygga – strax intill väg 11 – är nämligen uppbyggt på ett speciellt sätt: i stället för att varje affärsidkare har egna parkeringsplatser, ska de olika affärerna eller serveringarna ligga kring ett gångstråk, med stora, gemensamma ytor runtomkring. Än så länge är dock bara en av de fyra tomterna reserverad; Sibyllas.

Även kommunalrådet Stefan Lundgren (M) tyckte att 1,5 miljoner kronor lät dyrt, och nya diskussioner startade mellan kommunen och Bo Mårtensson. Förra veckan ställde sig kommunstyrelsens arbetsutskott bakom en lösning som innebär att Sibyllaserveringen får betala 30 000 kronor om året i arrende för de gemensamma anläggningarna – i stället för en engångssumma.

– Det tycker jag är en rimlig summa för en företagare, säger Stefan Lundgren.

Men enligt Bo Mårtensson finns det fortfarande problem.

– Jag kan tänka mig att betala arrendet, men inte förrän området är klart och iordninggjort, säger han.

Kommunen har inte möjlighet att anlägga området med egen personal, eftersom Västergatan och andra projekt tar all tid i anspråk. Därför kommer arbetet vid handelsområdet på Sjöbo Väst att handlas upp externt, och det kan dröja ett halvår innan allt är klart.

– Som jag ser det kan Sibylla sätta igång och bygga samtidigt som övriga anläggningar görs, om man samordnar arbetet, säger kommunens utvecklingssekreterare Monica Strömbeck.

Bo Mårtensson tror dock att det finns risk att Sibylla måste förskjuta sin byggstart ytterligare, och menar att lösningen med gemensamma anläggningar sätter käppar i hjulet.

– Det hade varit bättre om var och en hade köpt sin egen yta, säger han.

Monica Strömbeck håller med om att området har en ovanlig lösning, som komplicerar processen.

– Vanligtvis brukar ju varje företag ha sin egen parkering, konstaterar hon.

Stefan Lundgren tycker dock planen är trevlig.

– Politiskt har vi varit överens om att det här blir ett mysigt område, med gågatan i mitten, säger han.

Stefan Lundgren menar också att man ska se de fyra tomterna i området som en markreserv, som kanske inte blir fullt utnyttjad förrän 2020.

Bo Mårtensson tycker att området borde bebyggas så snabbt som möjligt, och menar att processen försenas i onödan.

– Det är tre, fyra år sedan vi började de här diskussionerna med kommunen. Men just nu sneglar vi på ett annat område: väster om Coop. Där syns vi dock inte lika bra från vägen.

Helst vill inte Bo Mårtensson lägga planerna på is.

– Det här var ändå tänkt att ge jobb till åtta eller nio personer, och vi har redan lagt ner mycket energi och pengar på att rita och planera bygget, säger han.

Rebecka Sjöberg
Britt Risberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.