Annons

Siluetten av en epok försvinner när sågen rivs

Sjöbo • Publicerad 2 januari 2005

I dag påbörjas rivningen av före detta Skånesågens fastigheter vid Södergatan. Därmed försvinner även det synliga minnet av en industriepok.

Till en början handlar det mest om att etablera sig på området innan själva rivningen inleds. Det var först tänkt att arbetet skulle vara klart till månadsskiftet.

Annons

Kommunens lokalförsörjningschef Sten Atterwall säger dock att företaget som ska svara för rivningen begärt förlängd tid.

– Vi har därför sagt att arbetet inte behöver vara klart förrän 28 februari. Men det kan hända att det är färdigt innan dess. Lokalerna har till största delen stått tomma sedan verksamheten upphörde våren 2001.

Ett och annat spår av drygt 50 års knog och gnet finns dock fortfarande kvar. I ett annars nästan helt öde rum står två sågklingor kvar i en hörna. Något enstaka verktyg och små högar med sågspån skvallrar om den verksamhet som en gång var.

I övrigt är det tomt i de stora trälängorna. Här och var har springorna mellan bräderna vidgat sig och några solstrålar tittar nyfiket in.

På skylten utanför slås visserligen fortfarande fast att obehöriga äga ej tillträde. Men spåren på golvet avslöjar att åtminstone delar av lokalen blivit hem för fåglar.

En av dörrarna står också på glänt. Även på kontorsbyggnaden går det att ta bakvägen in.

På kontoret dröjer sig några stolar och hyllor kvar. En bunt med tidningar men i övrigt inget. I köket är alla skåpen noggrant tömda. Den blommiga klädseln på luckorna sitter emellertid fortfarande kvar.

Utomhus hukar en rostig sågmaskin av något slag under ett litet tak. På ena kanten har någon sprejat Allah. Men inte ens det räckte för att få verksamheten att återuppstå. När Skånesågen las ner 2001 berodde det enligt ägaren Thorsten Nilsson på att han ville dra sig tillbaka men att det saknades personer som ville överta produktionen.

Verksamheten startades 1946 av Nils Bernhard Nilsson. Då som en form av filial till Sjöbo valskvarn. Först 1954 blev det ett eget bolag. 20 år därefter tog sonen Thorsten Nilsson över.

Mot slutet inriktades sågningen enbart på lövträd. När bolaget var som störst sysselsattes omkring 25 personer.

Annons

Nu är det tänkt att området ska ge plats åt handel och enligt kommunen pågår fortfarande förhandlingar med en intressent.

Något avtal är däremot ännu inte klart.

Matz Jönsson

SJÖBO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons