Annons

Simhallen har fått bygglov

Nu har miljö- och byggnadsnämnden beviljat den nya simhallen bygglov. Men innan första spadtaget kan tas måste Sjöbohem åtgärda ett antal saker.
Sjöbo • Publicerad 14 augusti 2014

Det som det handlar om är tillgängligheten i byggnaden. Miljö- och byggnadsnämnden anser att tillgänglighetsbeskrivningen som gjorts inte räcker. Sjöbohem måste låta en oberoende sakkunnig kontrollera den och dessutom åtgärda ett antal punkter som gäller handikappsanspassning.

– Nämnden anser inte att deras beskrivning är tillräcklig. Vi har beviljat dem bygglov men innan de kan börja bygga måste Sjöbohem justera flera punkter och besvara nämndens frågor, säger Ingrid Wilhelmsson som är chef på bygglovsenheten.

Annons

Inte handikappanpassat

Ett exempel som nämnden tar upp gäller receptionen som inte är planerad så att en rullstolsburen person kan arbeta där.

– Sjöbohem resonerar som så att man inte kan jobba i receptionen om man är rullstolsburen eftersom tjänsten även innefattar andra arbetsuppgifter. Men enligt lagen får man inte resonera på det viset, säger Ingrid Wilhelmsson.

En annan fråga gäller handikappsparkeringen. Fler p-platser bör erbjudas och transportsträckan mellan parkeringen och entrén är i längsta laget, skriver nämnden.

– Simhallen kommer att ha en rehab-bassäng som vi tror kommer att locka många besökare. Det är viktigt att de enkelt kan komma till, säger Ingrid Wilhelmsson och fortsätter:

– Det gäller även inlastningen, som ligger för nära handikappsparkeringen.Frågan är hur leveranser och stora lastbilar kommer att påverka tillgängligheten.

Trång korridor

Visare påpekar miljö- och byggnadsnämnden att en av korridorerna är alldeles för trång för att man ska kunna passera med rullstol. De frågar även om det finns en portabel lift när en person måste flyttas från sin personliga rullstol till en lånerullstol samt hur det fungerar i multiomklädningsrummet. Finns det plats för både rullstolsburen och dess assistent? Hur gör man om de är av olika kön?

Ytterligare en sak som nämnden påpekar är att de i tillgänglighetsbeskrivningen inte fått in en beskrivning av hur en utrymning vid brand ska gå till.

När Sjöbohem besvarat frågorna kommer nämnden att hålla ett tekniskt samråd och en startpunkt för byggandet kan då ges.

INTERNAL INTERNAL
Emma Niwén
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons