Annons

Simrishamnsbanan rycker allt närmare

Planerna för Simrishamnsbanan blir allt konkretare. I går inleddes arbetet med förstudien för första delen, Malmö–Dalby.
Sjöbo • Publicerad 28 januari 2005

Flera av de representanter för kommuner och myndigheter som i går hade samlats i Dalby var överens om att gårdagen var en historisk dag. Även de som inte är direkt berörda av den första etappen, Sjöbo, Tomelilla och Simrishamn.

– När jag åker härifrån är jag stärkt i min bild att det finns en stark enighet för att det här ska bli verklighet. Inte bara till Dalby utan hela vägen till Simrishamn, sa Sjöbos kommunalråd Stefan Lundgren (m).

Annons

Hans optimism backades upp av Banverket, Svenskt Näringsliv, Region Skåne, Länsstyrelsen och Trivector Traffic som alla talade sig varma för Simrishamnsbanans betydelse. Framförallt för den regionala balansens skull. Att Banverket nu inlett förstudien av den första etappen innebär att man tittar närmare på hur bygget ska genomföras och undersöker vilka lösningar som är genomförbara. Man gör också en översiktligt beskrivning av vilken miljöpåverkan lösningarna kan få. Det är förstudien som senare vidareutvecklas i en järnvägsutredning och en järnvägsplan.

Många aktörer ska yttra sig under tiden och bara förstudien beräknas ta mellan 1,5 och 2,5 år. Hela bygget beräknas ta mellan åtta och tio år.

Men trots att det kommer att dröja ett bra tag innan järnvägen kommer ända bort till Simrishamn (delen Dalby–Simrishamn finns i nuläget inte med i Banverkets framtidsplan före 2015) så är starten ett stort och viktigt delmål, tycker både kommunerna i sydost och Banverket.

– I och med att man kommer i gång med den första biten så kommer förutsättningarna för den andra delen att vara annorlunda när planen ses över om sex år, säger Caroline Ullman-Hammer, regionchef på Banverket. Christer Akej (m), kommunstyrelsens ordförande i Simrishamn är nöjd ifall planeringen av den östra delen kommer i gång mellan 2012 och 2015.

– Det viktiga är att detta ses som en etapp i ett stort projekt som berör hela Skåne, säger Christer Akej.

Andreas Mårtensson

0416-192 14

andreas.martensson@allehandasyd.se

DALBY
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons