Sjöbo kommun alltmer skuldtyngd

Även 2001 uppvisar Sjöbo ett gott ekonomiskt resultat. Och det kan kommunen till stor del tacka sina nya invånare för. Inflyttningen har nämligen gjort att kommunens intäkter blivit betydligt högre än beräknat.
Sjöbo • Publicerad 13 februari 2002

Däremot är kommunen mer skuldtyngd än någonsin tidigare. 181 miljoner kronor, eller drygt 10 000 kronor per invånare, uppgår låneskulden till just nu. Under förra året lånade kommunen 42 nya miljoner för att ha råd med bland annat utbyggnaden av Sandbäcksskolan och Emanuelskolan. - Det är klart att vi är väldigt känsliga för räntehöjningar med så höga lån, medger kommunalrådet Stefan Lundgren (m). Men lånen är givetvis spridda, för att minimera riskerna. Kommunens resultat för 2001 är det bästa sedan början av 1990-talet: 13 miljoner kronor. Den summan har hjälpt till att betala en del av investeringarna, men bara en del. Totalt uppgår förra årets investeringar till 90 miljoner. Avskrivningspengarna (20 miljoner) har också använts, men därutöver har kommunen alltså tvingats låna 42 miljoner. Och än är det inte slut på upplåningen. Från att ha varit en kommun som alltid betalat en stor del av investeringarna med egna medel har Sjöbo tvingats låna alltmer de senaste åren. På två år har skulden ökat med över hundra miljoner kronor. Pengarna har framför allt använts till skolutbyggnader, ett område som tidigare varit eftersatt - det är alla politiker överens om. Ytterligare investeringar väntar de närmaste åren. Björkbacken, Färsingaskolan och Vollsjö skola är några av de byggnader som kommer att genomgå renoveringar 2002 och 2003. Därför kommer låneskulden att öka ytterligare. - Men 2004 tror vi att vi kan klara investeringarna med egna medel, säger Stefan Lundgren. Att resultatet för 2001 slutade på plus 13 miljoner kronor betyder inte alla nämnder klarade att hålla sin budget förra året. Sammanlagt överskreds budgeten med tio miljoner kronor. Socialtjänsten står för fem miljoner, främst beroende på ett stort behov av institutionsplaceringar för både barn, ungdomar och missbrukare. Vidare blev löneökningarna inom kommunen högre än beräknat och dessutom tvingades kommunen lösa in det enda borgensåtagande man gjort för en bostadsrättsförening (1,8 miljoner kronor för föreningen Mätaren). Men detta minus på tio miljoner kronor uppvägs helt av höjda intäkter. Skattekraften i hela landet har ökat, och ett utjämningssystem gör att den fördelas rättvist mellan kommunerna. Det är alltså inte invånarnas inkomster som avgör kommunens intäkter, utan antalet invånare. Och medan många kommuner i landet tappat invånare blev sjöboborna 158 stycken fler förra året (ett födelseunderskott uppvägdes av ett stort flyttningsöverskott). Kommunen fick därför in tio miljoner kronor mer än beräknat i skatt (eller 40 miljoner kronor mer än år 2000). 13 miljoner kronor i resultat ligger i närheten av politikernas målsättning för 2001. - Det är glädjande, säger kommunalrådet Stefan Lundgren (m), som menar att kommunen nu måste arbeta för en fortsatt hög inflyttning. - Vi måste vara offensiva i vår marknadsföring, säger han. Politikernas vision är en folkökning på 250 personer om året.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.