Annons

Sjöbo kommun beskylls för osund konkurrens

Sjöbo • Publicerad 25 januari 2005

Sveriges kommuner. däribland Sjöbo, bedriver näringsverksamhet i osund konkurrens med privata företag.

Det hävdar arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv i en ny rapport. Rapporten är skriven av konsult- och rekryteringsföretaget Studentkraft AB på uppdrag av Svenskt Näringsliv. Den bygger på 41 000 enkätsvar från företagare landet runt.

Annons

För Sjöbos del hävdar rapportförfattarna att kommunen bedriver osund konkurrens inom byggsektorn, hotell och restaurang och inom sektorn fastigheter, uthyrning och företagstjänster.

Sjöbo gör sällskap med en lång rad Skånekommuner, bland annat Ystad, Skurup, Simrishamn och Tomelilla.

Den osunda konkurrensen är ett stort problem för företag och samhälle då den hämmar tillväxten och försvårar Sveriges möjligheter att nå toppen av välståndsligan, hävdar man i rapporten. När det gäller den påstådda osunda konkurrensen inom byggsektorn menar rapportförfattarna att det främst handlar om att teknik- och fastighetsförvaltningarna.

Dessa tar i sin entreprenadverksamhet ibland privata uppdrag till priser som ingen annan aktör kan hålla.

Icke oväntat föreslår Svenskt Näringsliv att problemet löses genom successiv avveckling av offentligt ägda företag

Leif Möller

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons