Annons

Sjöbo riskerar stämning för avloppsråd

Ett par som tidigare haft en fastighet i Sjöbo kommun hotar stämma kommunen för vårdslöshet.
Sjöbo • Publicerad 26 maj 2005

Paret säger sig ha fått en muntlig försäkran av en tjänsteman på miljöförvaltningen att deras avloppsanläggning var godkänd och inte behövde åtgärdas. 2001 sålde paret fastigheten och nu kräver den nya ägaren 100 000 kronor för att avloppet enligt henne är bristfälligt.

Paret anser att kommunens tjänsteman agerat vårdslöst som gett, enligt paret, felaktiga uppgifter om avloppets standard.

Annons

" Tjänstemannen har på plats sagt att avloppet var ok och det fanns ingen anledning för mina klienter att misstro detta, säger parets advokat Matts Johnsson.

Enligt Johnsson fick paret först en skrivelse från miljöförvaltningen i vilken man påtalade att man var tvungen att utföra åtgärder på avloppet.

Paret sökte bygglov för åtgärderna och anlitade en entreprenör som stod i färd att börja gräva. I maj 2000 förklarar tjänstemannen på platsen att avloppet var godkänt och att åtgärderna inte behövde utföras.

" Entreprenören blev helt paff och fick gå hem utan att göra något jobb, säger Matts Johnsson. Enligt Johnsson kan entreprenören backa upp parets berättelse. Problemet är att paret inte fick något skriftligt besked på att avloppet var okej. Och när paret efter säljarens stämning ringt upp tjänstemannen har denne inte kunnat erinra sig att ha sagt det som paret påstår.

Johan Johansson, miljö- och byggnadschef i Sjöbo kommun, är förvånad över parets påstående och bestrider bestämt att tjänstemannen godkänt avloppet.

" Vi har anteckningar efter inspektioner som visar på motsatsen. Dessutom finns det ingen anledning att säga att avloppet var godkänt eftersom det inte fungerade, säger han.

Enligt Johansson har det dessutom gått ut råd till den nya fastighetsägaren att denna inom två år skulle åtgärda avloppet.

Johansson menar att det är mycket ovanligt att kommunen dras in i tvister mellan köpare och säljare på det här viset.

" Ja, vi har inte varit med om något liknande. Vi ser det egentligen inte som att vi är inblandade, utan vi får bara besvara uppgifterna i brevet, säger Johan Johansson.

Andreas Mårtensson

Annons

0416-19214

andreas.martensson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons