Sjöbo ska bli bättre på kundservice

120 företagsbesök, drop in-möten i kommunens olika orter, en kommunal servicegrupp där företagare kan få svar på alla typer av frågor. Det är några av de aktiviteter som ska göra Sjöbo till en mer företagsvänlig kommun under 2012.
Sjöbo • Publicerad 31 januari 2012

– Det allra viktigaste för mig det här året är att skapa ett bra näringslivsklimat.

Det säger näringslivsutvecklaren Lena Ytterberg, som slagit fast ett schema för året.

Även kommunalrådet Stefan Lundgren (M) kommer att prioritera företagsfrågorna, och delta i företagsbesöken.

– Det här är en jätteviktig fråga. För att hinna med allt annat får jag ta mer hjälp av min vice ordförande, Kent Ivan Andersson, säger han.

Sjöbo valde förra året att delta i Sveriges Kommuners och Landstings enkätundersökning Insikt, som visar hur nöjda företagarna är med kommunens myndighetsutövning. Undersökningen gav Sjöbo ett något lägre betyg än snittet (se separat faktaruta), särskilt när det gäller information och bygglovsfrågor.

– Den undersökningen är lite av bakgrunden till att vi nu sätter igång en rad aktiviteter, säger Lena Ytterberg, som frågat företagarna om hur de vill ha informationen från kommunen.

Sjönk i rankingen

– De allra flesta tycker att frukostträffar är bäst, och där vill de framför allt ha information om kommunala angelägenheter. Vi kommer nu att ha sju frukostmöten under året.

Förra året sjönk Sjöbo 34 platser i Svensk Näringslivs ranking om företagsklimat, och hamnade på plats 127.

– Det är ändå på den bättre halvan, konstaterar Stefan Lundgren.

Men Lena Ytterberg är inte nöjd.

– Nu startar vi en nytändning för företagsfrågorna i kommunen, säger hon. Vi ska bli bäst i klassen på kundbemötande.

En rad företagsbesök är redan inbokade.

– Det är viktigt att vi finns på plats hos företagen, diskuterar deras planer och eventuella bekymmer och hur vi kan lösa dem tillsammans, säger Lena Ytterberg.

Hon ska också vara den person som slussar företagarna vidare till rätt kontakt inom kommunen, när det gäller tillstånd och andra frågor.

Sedan ett drygt år finns en så kallad servicegrupp som har möte en gång i månaden. Där diskuterar tjänstemän som sysslar med planering, trafik, bygglov, miljö med mera företagsfrågor i ett brett perspektiv. En nyhet är nu att två företag ska få delta och presentera sina frågeställningar vid varje möte.

– De kommer inte att kunna få bygglov vid sittande bord, men de kan få tjänstemännens synpunkter i olika frågor direkt. Vi kallar det språngbräda Sjöbo, säger Lena Ytterberg.

Branschvisa luncher är en annan aktivitet som ska återkomma under året. Förra årets drop in-möten för företagare i Lövestad och Blentarp blev uppskattade, och ska i år genomföras i Sjöbo och Vollsjö. Lena Ytterberg lovar också att hemsidan ständigt ska uppdateras.

Taner Caliskan
Britt Risberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.