Annons

Sjöbo värnar den lokala polisen

Sjöbo ser inga farhågor i att polisens huvudkontor för området eventuellt hamnar i Lund så länge det finns en polisstation kvar på orten.
Sjöbo • Publicerad 11 augusti 2014

Sjöbo har nu sagt ja till att ställa sig bakom den skrivelse som Sösk (Sydöstra Skånes samarbetskommitté) tagit fram gällande polisens nya organisation.

Målsättningen är att samtliga orter ska skriva under. Förutom Sjöbo ingår även Ystad, Simrishamn och Tomelilla.

Annons

Gemensamt betonar de fyra kommunerna hur viktigt det är att polisen även i fortsättningen finns kvar på orterna.

Kommunalrådet Stefan Lundgren (M) betonar att det i dag finns ett gott samarbete mellan polis och kommun och att det ses som oerhört viktigt även i framtiden.

– För oss i Sjöbo kvittar det om huvudkontoret ligger i Lund eller Ystad. Men det är viktigt att vi får ha kvar vår polis här i byn.

Ökad trygghet

Sjöbo liksom Ystad, Tomelilla och Simrishamn tror att en anledning till att de boende i sydöstra Skåne upplever en ökad trygghet är just att det finns poliser kvar i kommunerna.

I yttrandet framhålls att det finns fördelar med att tillhöra samma område som Lund.

Bland annat nämns att Lund minskar sin befolkning sommartid samtidigt som den ökar på Österlen. Därmed ska resurserna kunna räcka till.

Men det finns även farhågor hos de sydostskånska kommunerna.

Om allt för mycket centraliseras till Lund och Malmö kan det innebära att tiden som går åt till transporter ökar. Något som riskerar gå ut över andra polisiära uppgifter.

Kvar i sydöst

Annons

Sösk tänker till exempel på om det enbart finns arrest i Lund och Malmö. De poängterar därför att det är viktigt att viss verksamhet finns kvar i sydöstra Skåne och att allt inte med automatik förläggs till de större orterna.

I yttrandet tas även upp idén att skapa ett trygghetens hus i Ystad.

Stefan Lundgren säger att Sjöbo inte brinner lika mycket för de tankegångarna, men att de väljer att stötta de andra orterna i det arbetet.

INTERNAL INTERNAL
Matz Jönsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons