Sjöbobo byggde miniracing-bana

Det surrar i en av stugorna i det lugna och stillsamma Svansjö fritidsområde. Små, små bilar åker runt, runt på en modellbana. Den 26 meter långa banan avverkas på några sekunder. Bakom spaken som reglerar farten på en modell av en röd Formel 1-bil står Arne Lundberg. Banan som blev klar för någon månad sedan tog honom ett och ett halvt år att bygga.
Sjöbo • Publicerad 2 januari 2002

- När jag flyttade ut hit från Malmö så gick jag och funderade på vad jag skulle göra på dagarna. Slaget stod mellan en modelljärnväg och en bilbana. Och eftersom jag är lite tävlingsintresserad så var valet ganska lätt, säger Arne Lundberg.

Arne Lundberg har sysslat med det som kallas för miniracing sedan 60-talet. Men det är först nu som han har byggt sin egen bana. En bana med sex spår, varvräknare och träd i vägkanten för att göra den så realistisk som möjligt.

Banan tänker han hyra ut till företag som vil ha en lite annorlunda firmafest och han planerar också att arrangera egna tävlingar.

Det krävs en hel del skicklighet för att kunna köra den lilla bilen i hög hastighet utan att den hoppar av spåret i kurvorna.

- Många tror att det är en baggis. Men det tar tid att lära sig, nästan alla begår felet att köra för fort i början. Om man däremot lär sig långsamt så sitter det i ryggmärgen efter ett tag, säger Arne Lundberg.

När YA:s reporter testar banan så visar Arne en del knep för att få motståndaren att tappa koncentrationen. Som att sakta in strax innan en skarp kurva och på så sätt locka motståndaren att gasa på med avåkning som följd.

- Om man gör lite grann fel så åker bilen av. När man tävlar så är det lätt hänt att man blir stressad och luras att köra för fort. Om man tänker ?jag ska vinna? så har man i regel inte en chans, säger Arne Lundberg.

Arnes bana hör inte till de snabbaste. Snitthastigheten ligger på 15 kilometer i timmen. Men Arne Lundberg har satsat mer på att göra banan tekniskt krävande och mer utslagsgivande.

På frågan om han inte blir trött på att köra sina bilar runt, runt på banan, svarar han nekande.

- Om man som jag är tävlingsintresserad och tycker om teknik så tröttnar man inte, försäkrar han.

Per Nilsson per.nilsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.