Sjöbolärare till buss-SM

Man kan tävla i det mesta – så även i konsten att köra buss. I dag går finalen i bussförar-SM i Kumla. Fredric Larsson och Rolf Persson som till vardags är lärare på Nils Holgerssongymnasiet i Sjöbo är två av deltagarna.
Sjöbo • Publicerad 4 september 2009
Fredric Larsson och Rolf Persson behöver inte ta med sig Nils Holgerssongymnasiets buss till tävlingen i Kumla. Bild: Ulrika Wangel
Fredric Larsson och Rolf Persson behöver inte ta med sig Nils Holgerssongymnasiets buss till tävlingen i Kumla. Bild: Ulrika WangelFoto: 

För det mesta är det lastbilar som Fredric Larsson och Rolf Persson sitter i numera – och då handlar det om att lära andra att ratta de tunga fordonen på Nils Holgerssongymnasiet i Sjöbo. Men i dag tävlar båda två i stället i bussförar-SM som hålls i Kumla.

– Jag hade hört talas om det här med bussförar-SM innan. För ett rätt bra tag sen hittade vi ett ställe på nätet där man kunde anmäla sig genom att göra ett teoretiskt prov. Det gjorde vi och sen tänkte vi inte mer på det, berättar Rolf Persson som liksom Fredric har ett förflutet som busschaufför innan han började undervisa.

När Fredric för ett tag sedan fick ett samtal från en branschtidning var ansökan bortglömd och han svarade "nej det ska inte vara någon tidning" flera gånger innan tidningen fick fram ett sms med beskedet om att de två blivit antagna till tävlingen – dit bara tjugo av flera hundra sökande får komma.

Halkkörning, manöverprov, eco-driving, teoriprov, och första hjälpen är de moment som ingår i tävlingen – som har som ett viktigt syfte att höja busschaufförsyrkets status. Och det gäller att köra mjukt också. I bussen finns en apparat som registrerar ryck och krängningar.

Det enda som inte mäts är det glada humör som busschauffören ska ha enligt den gamla sången. Och det är just kontakten med passagerare som skiljer busschaufförsyrket från andra chaufförsjobb, menar de två.

– Man måste tycka det är kul för att bli en bra chaufför, säger Rolf.

Och även om de inte hunnit träna så mycket praktiskt är de inte helt ringrostiga när det gäller att ratta en buss. Båda extraknäcker som busschaufförer till exempel under sportlov.

– Och vi kör med skolans buss och hämtar elever åt Hörbyhållet till. Fast hur det går för oss beror väl lite på hur rutinerade de andra är, säger Fredric.

Ulrika Wangel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.