Sjöbopartist hotar med åklagare

Sjöbopartisten Bo Nilsson antyder att det är av politiska skäl som byggnadsnämnden hotar honom med vite på 50 000 kronor. I ett överklagande till länsstyrelsen hotar Nilsson i sin tur med att anmäla nämnden till åklagaren för myndighetsmissbruk.
Sjöbo • Publicerad 23 februari 2003

Vitet gäller de omstridda vägförändringarna som Hemmestorps Södergårds Vägförening låtit göra i sommarbyns område. Bo Nilsson är ägare till det aktuella markområdet, ordförande i vägföreningen och dessutom ordförande i Sjöbopartiet. Nästa måndag ska miljö- och byggnadsnämnden diskutera överklagandet. Nämndens arbetsutskott föreslår nämnden att inte ta upp överklagandet då det kommit in för sent. Regeln är att den som hotas med vite har tre veckor på sig att överklaga från den dag han/hon fick reda på viteshotet. Bo Nilsons överklagande kom in två dagar för sent. Om överklagandet kommit in i tid hade nämnden skickat det vidare till länsstyrelsen, vanligtvis bifogar man också nämndens yttrandet över klagan. Det var hösten 2000 som vägföreningen, med Bo Nilsson i spetsen, knöt samman Körsbärsvägen och Slånbärsvägen samt Krusbärsvägen och Björnbärsvägen. Man anhöll hos kommunen om så kallad mindre förrättning. Men kommunen svarade att åtgärderna var större än så, här krävdes detaljplaneändring. En sådan skulle kosta 130 000 kronor och det skulle vägföreningen betala, menade nämnden. Nämnden hörde inget från vägföreningen och något senare beslöt man att ge den sex månader på sig att återställa vägarna enligt de nu gällande detaljplanerna. Efter en inspektion på plats konstaterade nämnden att inget hänt och därför slog man till med viteshotet riktat mot Bo Nilsson. Bo Nilsson klagar över att det i beslutet inte anges vilka lagregler nämnden stöder sig på när de riktar viteshotet mot honom personligen. Det tidigare föreläggandet var ju riktat mot föreningen. Därför är det fel part som råkar ut för viteshotet, menar Nilsson. Han menar också att han återställt det mesta av vägnätet till det ursprungliga skicket. Kvar finns bara en skogsväg som han behöver för att kunna arbeta på sina marker. Nilsson avrundar sitt överklagande, som alltså sannolikt aldrig når adressaten, med att han tycker hela ärendet är dåligt utrett.

Anna Maria Erling anna.maria.erling@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.