Annons

Skånes största ekomjölkgård försvinner: ”Vill helst fortsätta – rent ekonomiskt beslut”

Efter många och långa funderingar har Per-Johan Påhlstorp bestämt sig: han slutar med ekologisk mjölkproduktion. Därmed tappar Skånemejerier länets största ekomjölkgård.
– Det är bara ekonomi bakom beslutet, säger Per-Johan Påhlstorp.
Röddinge • Publicerad 7 februari 2023 • Uppdaterad 9 mars 2023
Per-Johan Påhlstorp vill helst fortsätta att producera ekologisk mjölk, men det håller inte längre ekonomiskt, konstaterar han.
Per-Johan Påhlstorp vill helst fortsätta att producera ekologisk mjölk, men det håller inte längre ekonomiskt, konstaterar han.Foto: Mark Nordvall Hanlon

Den 1 augusti slutar han att lämna ekologisk mjölk från sina 500 kor till Skånemejerier. Mjölken från Pålstorps gård blir då i stället konventionell. För lite merbetalning för ekomjölken under en lång tid ligger bakom beslutet.

– Man får 40 öre mer per liter för ekologisk mjölk. Det skulle behöva vara en krona. Ekologiskt är ett betydligt dyrare sätt att producera, säger Per-Johan Påhlstorp.

Annons

Mjölken från hans gård har varit Kravcertifierad i snart 13 år och han hade helst velat fortsätta som ekobonde helt och hållet. Nu behåller han tills vidare bara växtodlingen som ekologisk.

Per-Johan Påhlstorp har 500 mjölkkor på Pålstorps gård. Långväggarna i stallet är helt öppna så att ljus och luft kommer in.
Per-Johan Påhlstorp har 500 mjölkkor på Pålstorps gård. Långväggarna i stallet är helt öppna så att ljus och luft kommer in.Foto: Britt Risberg

– Jag hoppades in i det längsta att det skulle gå, därför har jag dragit på beslutet. Men jag går back ungefär en miljon kronor om året jämfört med om jag skulle vara konventionell. Det vore inte företagsekonomiskt riktigt att vara kvar, säger han.

Det var inget enkelt beslut för Per-Johan Påhlstorp. Han har byggt upp ett system som han tycker fungerar bra och som han trivs med.

”Det är en besvikelse att behöva lämna. Samtidigt kan man inte fortsätta att producera det konsumenterna inte vill ha.”
Per-Johan Påhlstorp

– Det är en besvikelse att behöva lämna. Samtidigt kan man inte fortsätta att producera det konsumenterna inte vill ha. Marknaden måste avgöra, det får man acceptera, säger han.

Efter sommaren kan ge korna betydligt billigare kraftfoder. Han räknar också med att de kommer att mjölka 10–20 procent mer än i dag.

Kanske slutar han så småningom även med att odla ekologisk spannmål. Det beror på hur odlarpriserna utvecklas.

När bilden togs var det en timme sedan kon till vänster fick sin första kalv. kalven reste sig sakta och mamman började slicka henne ren.
När bilden togs var det en timme sedan kon till vänster fick sin första kalv. kalven reste sig sakta och mamman började slicka henne ren.Foto: Mark Nordvall Hanlon

Efterfrågan på ekologisk mat ökade kraftigt 2013–2016. Då sökte mejerierna med ljus och lykta efter fler mjölkbönder som ville ställa om till eko, en process som tar några år. 2017 avtog efterfrågan och från 2021 noteras en tydlig minskning i handeln.

För några år sedan var det plötsligt överskott på ekomjölk och ett antal bönder gick tillbaka till konventionell produktion.

– När jag slutar blir det brist på ekomjölk hos Skånemejerier. Men fortsätter den neråtgående trenden kanske det blir balans igen, säger Per-Johan Påhlstorp.

Den 1 augusti ska korna gå över från ekologisk till konventionellt system. De kommer de inte själva att märka något av.
Den 1 augusti ska korna gå över från ekologisk till konventionellt system. De kommer de inte själva att märka något av.Foto: Mark Nordvall Hanlon

Han är kritisk mot Krav för bristen på marknadsföring av vad ekologiskt innebär. När efterfrågan steg för snart tio år sedan behövdes ingen draghjälp i butikerna. Nu är det skillnad, menar han. Den grupp som sökte sig till ekologiskt för fem–tio år sedan tror han nu i större utsträckning köper växtbaserade produkter .

Annons

– Ekologiskt säljer sig inte själv. Det känns som att Krav inte riktigt har hängt med, säger han.

Högestad & Christinehof beslutade i höstas också att sluta med ekologisk produktion. Både köttdjursuppfödningen och växtodlingen blir konventionella.

Helena WennströmSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons