Skånes största ekomjölkgård försvinner: ”Vill helst fortsätta – rent ekonomiskt beslut”
Den 1 augusti slutar han att lämna ekologisk mjölk från sina 500 kor till Skånemejerier. Mjölken från Pålstorps gård blir då i stället konventionell. För lite merbetalning för ekomjölken under en lång tid ligger bakom beslutet.
– Man får 40 öre mer per liter för ekologisk mjölk. Det skulle behöva vara en krona. Ekologiskt är ett betydligt dyrare sätt att producera, säger Per-Johan Påhlstorp.
Mjölken från hans gård har varit Kravcertifierad i snart 13 år och han hade helst velat fortsätta som ekobonde helt och hållet. Nu behåller han tills vidare bara växtodlingen som ekologisk.
– Jag hoppades in i det längsta att det skulle gå, därför har jag dragit på beslutet. Men jag går back ungefär en miljon kronor om året jämfört med om jag skulle vara konventionell. Det vore inte företagsekonomiskt riktigt att vara kvar, säger han.
Det var inget enkelt beslut för Per-Johan Påhlstorp. Han har byggt upp ett system som han tycker fungerar bra och som han trivs med.
”Det är en besvikelse att behöva lämna. Samtidigt kan man inte fortsätta att producera det konsumenterna inte vill ha.”Per-Johan Påhlstorp
– Det är en besvikelse att behöva lämna. Samtidigt kan man inte fortsätta att producera det konsumenterna inte vill ha. Marknaden måste avgöra, det får man acceptera, säger han.
Efter sommaren kan ge korna betydligt billigare kraftfoder. Han räknar också med att de kommer att mjölka 10–20 procent mer än i dag.
Kanske slutar han så småningom även med att odla ekologisk spannmål. Det beror på hur odlarpriserna utvecklas.
Efterfrågan på ekologisk mat ökade kraftigt 2013–2016. Då sökte mejerierna med ljus och lykta efter fler mjölkbönder som ville ställa om till eko, en process som tar några år. 2017 avtog efterfrågan och från 2021 noteras en tydlig minskning i handeln.
För några år sedan var det plötsligt överskott på ekomjölk och ett antal bönder gick tillbaka till konventionell produktion.
– När jag slutar blir det brist på ekomjölk hos Skånemejerier. Men fortsätter den neråtgående trenden kanske det blir balans igen, säger Per-Johan Påhlstorp.
Han är kritisk mot Krav för bristen på marknadsföring av vad ekologiskt innebär. När efterfrågan steg för snart tio år sedan behövdes ingen draghjälp i butikerna. Nu är det skillnad, menar han. Den grupp som sökte sig till ekologiskt för fem–tio år sedan tror han nu i större utsträckning köper växtbaserade produkter .
– Ekologiskt säljer sig inte själv. Det känns som att Krav inte riktigt har hängt med, säger han.
Högestad & Christinehof beslutade i höstas också att sluta med ekologisk produktion. Både köttdjursuppfödningen och växtodlingen blir konventionella.