Annons

Skola som siktar högt

I går tog friidrotts-EM i Zürich sin början. Samtidigt kanske någon startar sin karriär när FK Athlet har friidrottsskola på idrottsplatsen hela veckan.
Sjöbo • Publicerad 13 augusti 2014
Sammanlagt deltar tio ungdomar i friidrottsskolan. Ett av gårdagens pass handlade om medeldistanslöpning.Foto: Foto: Sprisse Nilsson
Instruktioner. Elise Fredriksdotter instruerar Lovis Fredriksdotter och Ebba Degler hur de ska hålla spjutet.Foto: Foto: Sprisse Nilsson

Barnen som är mellan sex och tio år får prova på en mängd olika grenar: Kula, löpning, längdhopp, höjdhopp och spjut. Allt avslutas sedan med en tävling på fredag. Elise Fredriksdotter leder tillsammans med Matilda Andersson tisdagens träning.

Av deltagarna är två redan aktiva i föreningen, men resten är nybörjare.

Annons

– Min lillasyster började med friidrott och då blev jag också intresserad. Jag gillar att springa, säger Selma Degrande.

Viktor Persson är bara sex och ett halvt år. Han ser fram emot att få prova på att kasta spjut.

– Jag har sett på tv när de kastar spjut. Jag vill se hur långt jag kommer.

Rätt teknik

Elise Fredriksdotter säger att de yngsta börjar med att kasta vad som mer ser ut som en avlång boll. Det handlar om att få in rätt teknik och gör man det på rätt sätt visslar bollen som ett bevis på det. Men i passet ingår även att hålla i ett riktigt spjut om än ett lite lättare.

Tisdagens första pass handlade om medeldistanslöpning. För de här barnen innebär det löpning på mellan 200 och 600 meter.

Det tog inte lång tid förrän deltagarna fått upp flåset. Även om Viktor Persson, sin ringa ålder till trots, hade hittat ett bra skäl att ta det lite stillsamt.

– Ni får ta det lugnt, tänk på att jag är en gammal man.

Sju av de tio deltagarna är tjejer och Elise Fredriksdotter säger att så ser det ut även i Athlets träningsgrupper i de yngre åldrarna.

Haft uppehåll

Annons

– Killarna spelar mer fotboll. Men det jämnar ut sig med åren.

Klubben har kört fri-idrottsskola i många år men haft ett uppehåll. Nu är de tillbaka och hoppas att fler unga ska söka sig till friidrotten.

Kanske kan svenska framgångar i Zürich vara en hjälp på vägen.

Taner Caliskan
Matz Jönsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons