Skolhetta: Ny teknik kan både skydda och ge solenergi
Eleverna fick gå hem tidigare då arbetsmiljön för såväl barnen som personalen blev ohållbar.
Då talade fastighetsägaren Sjöbohem om en lösning som innebär att det sattes upp solfilm över glaset. En variant som de nu skrotat.
– Tanken var att foliera så att det blir helt ogenomsläppligt men det finns en risk att glasen spricker, säger Kent Tillberg, förvaltningschef på Sjöbohem.
I stället tittar bolaget nu på tre andra lösningar. Det ena innebär att de i så fall utnyttjar ny teknik.
– Förenklat skyddar det mot värmen samtidigt som det ger energi. I princip är det som en solfilm som integreras i glaset. Än så länge håller vi på att undersöka möjligheterna.
Kent Tillberg säger att det förmodligen blir en rätt så dyr lösning, det handlar om miljonbelopp.
Men han tycker det kan vara värt satsa på då det även ger något tillbaka i form av solenergi som sen kan värma upp skolan på ett mer positivt sätt än årets hetta.
– Allt ska i så fall förbrukas på plats. Det får inte bli för stor anläggning eftersom det i dagsläget inte är lönt sälja.
Om satsningen blir verklighet ser han det också som ett sätt att testa tekniken för att se om Sjöbohem ska använda den på andra fastigheter.
De andra två alternativen är solfilm utan att den görs så ogenomsläpplig som tanken var men Kent Tillberg säger att filmen har en tendens spricka med tiden.
Den sista varianten är mer handgriplig och innebär att åtminstone en del av glastaket plockas bort och ersätts med skivor. Möjligen kan det i så fall sättas solpaneler ovanpå dessa.
– Men den trevligaste lösningen är om vi kan använda den nya tekniken. Det innebär en långsiktig lösning som också betalar tillbaka.
Oavsett vilket alternativ som väljs ska åtgärderna vara genomförda till slutet av våren nästa år.