Skönt avbrott på Gydarp

Först brännboll. Sedan poängpromenad, fotboll och korvgrillning. Det har varit en härlig dag på Gydarps lägergård. Nära 100 personer från Sjöbo, Ystad och Tomelilla med psykiska funktionshinder, samt personal, har tagit ledigt från dagcenter och jobb för en dag på landet.
Sjöbo • Publicerad 26 augusti 2004

- Vi vill bryta de dagliga rutinerna en gång varje år, på sensommaren när semestrarna är slut. Det är fjärde gången vi gör detta och det är uppskattat, berättar Egon Månsson, enhetschef för Sjöbo dagcenter. Niklas Johansson och Therese Rongemo. BILD: NIKLAS OHLSON Therese Rongemo från Sjöbo spelade med i fotbollsmatchen precis innan korvgrillningen. Det var Ystad mot resten och den slutade 6-6. - Jag spelade bra. Lite tråkigt att jag inte gjorde mål, tycker hon. Therese var också med i brännbollen med mixade lag från alla kommunerna. Till vardags jobbar hon med Egon Månsson på Sjöbo dagcenter. - Jag lägger in papper, bruksanvisningar, i plastförpackningar. Jag kör också ut mat till förskolan, säger hon. Therese tycker det är roligt och skönt med en dag på Gydarp. - Jag är här för första gången, säger hon innan hon kastar sig om halsen på sin kompis från Sjöbo, Niklas Johansson, när han kammar hem en stor chokladask med praliner som pris i poängpromenaden. - Det var lätta frågor. Jag ska bjuda på chokladen, inte äta upp den själv, säger han. Niklas var en av de som har gissade bäst på utslagsfrågan. Han gissade att det var 2 700 bollar i bollbadet - rätt svar var 3 018. Niklas gillar utflykten till Gydarp och avbrottet från vardagen. - Jätteskoj att vara här. Fotbollen var det roligaste, tycker han. Några mål? - Inga alls. Och inga självmål. Niklas jobbar även han på dagcentret på Lillgatan. Han samlar in papper, hämtar kläder och kör ut mattransporter till Blentarp. - Blentarp är det bästa. Jag har förresten varit med i tidningen tidigare, på jobbet. Så jag är känd, säger han. I skolan gillade han bäst att vara i köket. - Jag kan steka köttbullar och koka makaroner. Men det är det enda jag kan, säger Niklas och ler lite grann när en kille kommer förbi. - Det är min bäste kompis Patrik. Vi har känt varandra sedan vi var små, säger han och lägger armen om honom. Dagen slutar med utlottnings av priser - där alla vinner något. Spänningen ligger i turordningen, den vars nummer dras först får välja först och så vidare. Niklas nummer kom i slutet och han valde en keps. Therese hade turen med sig lite tidigare i dragningen. - Jag fick nagellack.

Britt Risberg britt.risberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.