Annons

Slutspurt för nya Ängsgården

I vår blir det mer liv och rörelse på äldreboendet Ängsgården i Sjöbo. I maj ska de nya ombyggda lägenheterna i den östra flygeln stå färdiga – liksom restaurangen. Ombyggnaden som startade i höstas går nu in på slutspurten.
Sjöbo • Publicerad 1 februari 2010
Enhetschefen Susanne Persson och områdeschefen Christin Andersson tittar på ritningarna i personaldelen. Här ska det efterhand bli ny färg på väggarna. Bilder: Albin Brönmark
Enhetschefen Susanne Persson och områdeschefen Christin Andersson tittar på ritningarna i personaldelen. Här ska det efterhand bli ny färg på väggarna. Bilder: Albin BrönmarkFoto: 
I maj ska ombyggnaden av Ängsgårdens lägenheter vara färdig. I den nordvästra delen har man kommit så pass långt att Fredrik Ralvert och hans arbetskamrater börjat måla väggarna. Tanken är att miljön efter ombyggnaden ska bli mer hemlik och mindre institutionsaktig.
I maj ska ombyggnaden av Ängsgårdens lägenheter vara färdig. I den nordvästra delen har man kommit så pass långt att Fredrik Ralvert och hans arbetskamrater börjat måla väggarna. Tanken är att miljön efter ombyggnaden ska bli mer hemlik och mindre institutionsaktig.Foto: 

Sågar och slipmaskiner viner inifrån den östligaste flygeln på Ängsgården. Runtom finns provisoriska staket och grindar och byggbodarna tronar vid infarten. Uppe på andra våningen i den gula tvåvåningsbyggnaden är alla ytor befriade från tapeter, färg och golvmattor när YA hälsar på.

– Vi har blåst rent helt, det hade hunnit bli många lager sen 70-talet, säger Morgan Johnsson, vd för Sjöbohem.

Annons

Ombyggnaden håller tidsplanen och än så länge har man inte stött på några större oväntade problem.

– Det fanns lite tjära under golvmattorna på några ställen men det är borta nu, säger Kent Johansson, huvudentreprenören HNB:s platschef.I maj ska de nya bostäderna vara klara – rummen för särskilt boende med pentry, de lite större servicelägenheterna med fullt utrustad köksdel. Det alla lägenheterna har gemensamt är att badrummen är mycket väl tilltagna.

– Arbetsmiljön blir mycket bättre. Och nu behöver vi inte ha gemensamma duschrum i korridoren, det är en klar förbättring för de boende, säger Susanne Persson som är enhetschef för Ängsgården.

Behovet av att bygga om Ängsgården hade diskuterats länge innan byggplanerna tog fastare form för några år sedan. Byggnaden var inte anpassad efter moderna krav och de trånga hygienutrymmena utgjorde ett arbetsmiljöproblem.

Men sett i backspegeln är det snarast tur att ombyggnaden dröjde, menar områdeschefen Christin Andersson.

– Hade det blivit gjort tidigare hade det inte alls blivit lika bra, restaurangen till exempel hade knappast varit aktuell.

I och med att Ängsgården nu också i likhet med Kärnan får en pensionärsrestaurang lär det bli mer liv och rörelse.

– Det bor många äldre i den här delen av Sjöbo. Och många tycker det är lite långt in till centrum, säger Kristin Svensson.

Efter östra flygeln ska också resten av Ängsgården fräschas upp med ommålning.

– De rosa svampmålade väggarna – det tyckte vi var otroligt snyggt 1994. Den här gången har vi försökt få till det lite mer hållbart, säger Kristin Andersson.

Ulrika Wangel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons