Små gårdsverk stor framgång
Medan Sverige varit upptaget med att gräla om stora vindkraftverks för- och nackdelar så har paret, med det i sammanhanget så passande efternamnet, i all tysthet nischat in sig på småskalig vindkraft. Det har de gjort rätt i.
De säljer vad de kallar för "gårdsverk" till sommarstugeägare, villaägare, lantbrukare och småföretagare. Alla med det gemensamt att de har tillräckligt med plats på tomten och en ambition att med hjälp av lite komplement-el från vindkraftverket kapa elräkningen.
För lantbrukarna och småföretagarna handlar det även om att ha reservkraft till viktiga eldrivna maskiner i händelse av nya Gudrun och Per. Efterfrågan har ständigt ökat och Hannevind har utvecklats från en deltidshobby till en växande industri med inte så lite Klondykestämpel.
- Sedan starten har vi sålt ett 100-tal verk, merparten efter våren 2006. År 2005 omsatte vi 1,5 miljoner. År 2006 låg omsättningen nästan på det dubbla. Jag var länge den enda heltidsanställde. Nu är vi sju heltidsanställda. Våra planer är att vi ska tillverka och sälja 200 exemplar av varje modell per år, berättar Sven-Åke Hannevind.
Företaget har 16 återförsäljare över hela Sverige. Från utlandet kommer det förfrågningar, den mest avlägsna från Chile.
- Intresset är enormt. I genomsnitt åker jag i väg två gånger i veckan för att hålla föreläsningar, exempelvis hos LRF-föreningar.
Intresset har också återspeglats i att folk ringer till kommunerna och ställer frågor om vilka regler som gäller för ett minivindkraftverk hemma på tomten.
I Sjöbo har intresset varit så stort att miljö- och byggnadsnämnden nu begär att den gällande vindkraftspolicyn ska kompletteras med regler om små vindkraftverk. Policyn tar i dag bara upp stora verk.
Den före detta bilmekanikern, före detta läraren i el och elektronik, före detta dataprogrammeraren Sven-Åke Hannevind började för sju år sedan på hobbybas att utveckla och bygga små vindkraftverk. Det första verket var till hans eget hus ute i Skånes Viby, strax utanför Kristianstad.
- Jag började bygga i garaget och där höll jag på tills vingarna blev för långa, berättar Sven-Åke. Det var när Kristianstads kommuns positive energirådgivare fick ögonen på Sven-Åkes minivindkraftverk som idén föddes att börja tillverka och sälja verken i större skala.
Under tre års tid huserade företaget i en lokal på 100 kvadratmeter. Här gjorde Sven-Åke hela utvecklingsarbetet med de fem modeller som man saluför, från det lilla 2,2 kilowattsverket till det största på 45 kilowatt (kW).
Men den lilla 100-kvadratmeterslokalen förslog inte längre och sedan en tid tillbaka hyr man en 550 kvadratmeter stor verkstadslokal i ett av Kristianstads industriområden.
Hela tiden har kunderna efterfrågat större och större verk.
- Med det största verket, som vid 6 meter/sekunden ger en årsproduktion på 100 000 kWh, kan en företagare klara 75-80 procent av sin elnota, säger Sven-Åke.
Sven-åke har hört talas om Sjöbo kommuns restriktiva hållning till vindkraften. Och han har egna erfarenheter som går i samma riktning både i hemkommunen Kristianstad och grannkommunerna Bromölla och Sölvesborg. Han berättar om märkliga krav, beslutsvånda hos tjänstemän och egendomliga vändningar i ärendets gång när han kommit med sina frågor och ansökningar. När alla argument varit uttömda återstod bara att klaga på färgen på hans vindkraftverk...
-Det verkar som en del ser rött så fort de hör talas om vindkraft, men jag tror att det kommer att lugna sig, säger Sven-Åke.
Fotnot: Klondyke var ett guldgrävarsamhälle i nordvästra Kanada i slutet på 1800-talet.
Leif Möller
0416-192 12
leif.moller@allehandasyd.se