Snart serverar Micke sin sista portion

"Ni längst bak. Ni får gå igen. Maten är slut."
Sjöbo • Publicerad 14 december 2005
Än återstår det några luncher innan Mikael Andersson försvinner från City-Barens lucka. Arne Åkerman är en av många stamkunder på den anrika baren. BILD: SPRISSE NILSSON
Än återstår det några luncher innan Mikael Andersson försvinner från City-Barens lucka. Arne Åkerman är en av många stamkunder på den anrika baren. BILD: SPRISSE NILSSONFoto: 
Den öppna spisen finns fortfarande kvar, i den del av City-Baren som en gång var Anna Jönssons finrum. Stolarna och borden köptes till invigningen 1960. BILD: SPRISSE NILSSON
Den öppna spisen finns fortfarande kvar, i den del av City-Baren som en gång var Anna Jönssons finrum. Stolarna och borden köptes till invigningen 1960. BILD: SPRISSE NILSSONFoto: 

Det kan hända att den som slinker in på City-Baren i sista minuten, dagar då det serveras något populärt, får vända i dörren. De möts av ägarens, Mikael Anderssons, barska stämma. Och är maten slut så är den. Här värms inga frysta filéer i mikron.

Men de som avspisats vid dörren ena dagen tycks återvända nästa. City-Baren har haft sin trogna publik, 80 personer om dagen, i över 15 år. – Det ska vara gott, det ska vara mycket och det ska gå snabbt att servera. Och så ska det vara billigt.

Så förklarar Mikael Andersson själv sin affärsidé.

– Folk har kanske bara en halvtimmes lunch. Då ska de inte behöva vänta på maten.

De flesta stamgäster jobbar i Sjöbo, många har fysiska jobb och behöver rejäla portioner. Kontorsråttorna nöjer sig med halv portion – en tia billigare.

Men alla serveras husmanskost, lagad från grunden.

Klockan åtta på morgnarna är Mikael Andersson på plats vid grytorna.

– I dag är det kalops och pannbiff med svampsås. Det är två säkra kort.

Pannbiffarna har han gjort i dag. Kalopsen förberedde han i går, när den sista lunchgästen gått och disken var avklarad.

Mikael Andersson arbetade tidgare som sjömanskock. 1989 bestämde han sig för att rota sig och köpte City-Baren. I samma veva försvann Rikskupongerna, och restaurangmomsen höjdes.

– I ett slag minskade antalet matgäster från 150 till 50.

I början hade Mikael Andersson även middagsservering, då ett tjugotal personer på väg hem från jobbet passade på att få ett lagat mål mat. Men de senaste tio åren har han jobbat ensam i baren, och han har begränsat öppettiderna till lunchen.

Den 16 december serverar han sin sista lunch på City-Baren.

– Kroppen orkar inte längre, säger han. Nu ska jag vila upp mig och börja motionera. Sedan får vi se...

Fast visst kommer han att sakna City-Baren, där han dekorerat väggarna med sina auktionsfynd, där han slängt käft med sina kunder, där han lagat sin husmanskost dag efter dag.

– Jag kommer nog inte att kunna gå hit igen, inte under de närmaste två åren i alla fall, säger han. De nya ägarna, Carina och Bo-Göran Nilsson från Sövde, tänker bygga om invändigt och öppnar igen den 9 januari. Men det ska fortfarande serveras husmanskost på City-Baren, lovar Carina Nilsson, som redan börjat hjälpa till vid matlagningen.

– Husmanskost är det enda som fungerar här, säger Mikael Andersson.

Britt Risberg

0416-192 11

britt.risberg@ystadsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.