Snösvängen fick styvt jobb i Sjöbo

Sjöbo • Publicerad 28 december 2005
Mamma Hanna Larsson drog sin Isak, 4,5 år, i pulka hem från dagis. Isak hade haft kul med snön, men han gillade inte när vallarna var högre än honom själv. BILD: LEIF MÖLLER
Mamma Hanna Larsson drog sin Isak, 4,5 år, i pulka hem från dagis. Isak hade haft kul med snön, men han gillade inte när vallarna var högre än honom själv. BILD: LEIF MÖLLERFoto: 

Gårdagens snöväder hade ovanligt stark kärlek till Sjöbo. Med tillhörande problem för snöröjningen, tidningsbärarna, hemtjänsten, för att nu nämna några.

– Ja vi har fått mycket snö och det tar tid att röja, men jag tycker att vi har läget under kontroll, berättade Håkan Svensson på kommunens gatuavdelning vid 14-tiden i går. Då återstod en del smågator att ploga.

Totalt jobbade ett 30-tal man med att ploga gator , p-platser och gång- och cykelleder.

– Vi har 25 maskiner i gång, tre egna och resten inhyrda. Det är allt från stora hjullastare till traktorer.

Håkan Svenssons bedömning var att all plogning skulle vara klar till kvällen.

En följd av det myckna snöandet var att vallarna växte sig höga efter plogningen. Många hade svårt att ta sig över. Och halt var det också. – Det är svårt att hitta lämpliga platser att tippa snömassorna, framförallt i återvändsgator. Vi försöker hitta ett grönområde i närheten där vi lägger snön. Men gäller det vanliga gator så lägger vi snön vid sidorna och då bildas tyvärr vallar. Det är omöjligt att undvika, berättar Håkan Svensson.

Några irriterade hörde av sig till gatuavdelningen, men enligt Håkan Svensson är de allra flesta förstående.

Hemtjänsten kan få problem att nå vårdtagarna vid kraftiga snöfall, men de enheter som YA talade med i går rapporterade inga större förseningar.

Ute på de mindre vägarna i kommunen orsakade de återkommande snöbyarna problem. En och annan bil körde fast eller stod i diket. Men några allvarliga incidenter fanns inte inrapporterade till polisen på eftermiddagen.

Och det fanns ju de som blev glada över snön - barnen!

Leif Möller

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.