Annons

Solvallas historia kartläggs

För ett drygt sekel sedan byggde traktens kronofogde en pampig villa i Sjöbos södra utkant. Fyrtio år senare tog Södra Färs bygdegårdsförening över, när föreningens storstilade planer vid Oran gått i stöpet. Nu skrivs både husets och bygdegårdsföreningens historia.
Sjöbo • Publicerad 22 mars 2014
Familjen Nordvall lät bygga en veranda, och i trädgården fanns gångar och planteringar.
Familjen Nordvall lät bygga en veranda, och i trädgården fanns gångar och planteringar.Foto: 
Karin Olsson och Lars Sjöholm är två av de styrelsemedlemmar som kartlagt Solvallas och bygdegårdsföreningens historia.
Karin Olsson och Lars Sjöholm är två av de styrelsemedlemmar som kartlagt Solvallas och bygdegårdsföreningens historia.Foto: Foto: Britt Risberg
Solvalla någon gång på 1930-talet, när direktör Albin Nordvall köpt den gamla kronofogdebostaden.
Solvalla någon gång på 1930-talet, när direktör Albin Nordvall köpt den gamla kronofogdebostaden.Foto: 

Föreningens ordförande, Karin Olsson, blev inspirerad efter att ha sett en bok om Rydsgårds historia, och hört talas om stadsarkitektens upprop om Sjöbos kulturmiljöer.

– Solvalla berättar ju en del av Sjöbos historia, säger hon.

Annons

Startade 2012

Hösten 2012 startade styr-elsen, tillsammans med bland andra bygdekännaren Ronny Sjöstedt, en studiecirkel.

– Vi ville dels veta mer om hur huset har använts, dels ta reda på varför bygde- gårdsföreningen köpte det, säger Karin Olsson.

Efter tio sammankomster, läsning av gamla handlingar och intervjuer med människor som minns har man nu tillräckligt med material för att ge ut en bok om bygdegården.

– På många håll i landet öppnade bygdegårdar efter kriget, de blev landsbygdens samlingssalar, berättar Karin Olsson.

Köpte Solbacken

I Sjöbo bildades Södra Färs bygdegårdsförening 1950 genom att både privatpersoner och organisationer med anknytning till lantbruket och Bondeförbundet köpte andelar. Föreningen köpte först Solbacken – huset som i dag är vandrarhem vid Punkten – med en hel del mark. Här skulle man bygga en stor dansbana och ha samlings- och föreningslokaler. Men dansbanan blev aldrig byggd och snart sökte föreningen en ny lokal.

– Planerna vid Solbacken verkar ha mött en del politiskt motstånd, säger Lars Sjöholm, kassör i bygdegårdsföreningen.

Bygdes om på 1960-talet

Disponentvillan Solvalla köptes i mitten av 1950-talet, men inte förrän i början av 1960-talet hade föreningen råd att bygga om den, och skapa det stora samlingsrummet på bottenvåningen. En viktig inkomstkälla tycks den stora lantbruksutställningen i maj 1962 ha varit. Tidningarna skrev om att det skulle bli den största någonsin i Sjöbo, med bland annat nötkreatur på marknadsplatsen.

Annons

– Vi skulle gärna vilja veta mer om den utställningen. Om någon har minnen av den, vore vi tacksamma att få höra dem, säger Karin Olsson.

Boken om Solvalla beräknas bli klar i höst.

Maria Sällberg
Britt Risberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons