Sommarbyn ska få gång- och cykelväg
Kommunen håller nu på att ta fram en detaljplan för Sjöbo Sommarby. Planen är som YA tidigare berättat tänkt att ge möjlighet till större byggnadsyta än idag – samtidigt som det också pågår en lantmäteriförrättning för att stycka upp området så att husägarna kan friköpa sina tomter.
Skånetrafiken och Trafikverket är några av de instanser som yttrat sig över detaljplaneförslaget. Och båda anser att det krävs en gång- och cykelvägsförbindelse från Sjöbo sommarby till busshållplatsen vid väg 11 för att kollektivtrafiken ska bli attraktiv för de boende.
Ingen vägren
Enda sättet idag att komma till hållplatsen från sommarbyarna är att gå ett par hundra meter på Ilstorpsvägens i stort sett obefintliga vägren, och boende i Sjöbo och Svansjö sommarbyar har efterlyst en gång- och cykelväg längs Ilstorpsvägen. För några år sedan togs frågan också upp av politiker i kommun.
Och nu kan den efterlängtade gång- och cykelvägen bli verklighet på några års sikt, om än inte i någon mer påkostad variant.
Enklare väg
Trafikverket som håller på att projektera för en gång- och cykelväg på norra sidan av väg 11 västerut från Björkakorset ska inom ramen för det projektet också utreda möjligheterna att anlägga en enklare gång- och cykelväg på östra sidan av Ilstorpsvägen, berättar Monica Strömbeck, utvecklingsstrateg på Sjöbo kommun.
Jens Thuresson på Trafikverket är projektledare för cykelvägsbygget norr om väg 11.
– Vi ska titta på möjligheterna att lägga någon form av gång- och cykelbana inom vårt vägområde längs vägen i samband med projekteringen.
Breddad väg
Enligt Jens Thuresson kommer det att bli någon form av enklare lösning för att öka trafiksäkerheten jämfört med dagens obefintliga gångbana.
– Det kan bli fråga om att man breddar vägen på östra sidan med till exempel en grusad gång- och cykelbana.
Tidigast 2014 kan det från Trafikverkets sida finnas ekonomisk möjlighet att genomföra gång- och cykelbaneprojektet längs väg 11 och vid Ilstorpsvägen:
– Det pågår diskussioner med kommunen om finansieringen, det brukar ju vara en 50-50-lösning mellan Trafikverket och kommunen när det gäller kostnaderna, säger Jens Thuresson.