Sönderhackad tillvaro ger dålig hälsa
För lite innehåll i vardagsmönstret ger dålig hälsa – precis som en överbelastad vardag. Under Arbetsterapins dag i torsdags belyste universitetslärarna och arbetsterapeuterna Christel Leufstadius och Lena-Karin Erlandsson de båda sidorna av problemet.
Lena-Karin Erlandsson har forskat om yrkesarbetande småbarnsmammors vardag. Efter att översatt deras vardagsaktiviteter till diagram kunde hon urskilja tre grupper: kvinnor med hög-, medel- och lågkomplexa akvititetsmönster. I de högkomplexa mönstren skedde många byten av aktiviteter. Dessa kvinnor blev ständigt avbrutna, av barn, män, kollegor. De blev till och med avbrutna av sig själva, till exempel i sömnen.
– Ju mer komplext aktivitetsmönster kvinnorna har, desto sämre upplever de sin hälsa, förklarade Lena-Karin Erlandsson.
Kvinnor med lägre komplexitet hade också en bättre hälsa några år senare, när Lena-Karin Erlandsson åter studerade dem.
Lösningen i en stressad och sönderhackad vardag är inte, menade Lena-Karin Erlandsson, att hitta avstressande aktiviteter.
– Om man lägger till en aktivitet, måste man ta bort en annan. Annars skapar man ännu mer stress.
I stället, menade hon, gäller det att hitta de positiva upplevelserna i vardagen. Erlandssons forskning visar att de kvinnor som upplever familj, arbete och hemarbete som stressande, också upplever familj, arbete och hemarbete som det mest positiva i livet.
– Det handlar om att identifiera de störande upplevelserna och uppmuntra de upplevelser som ger energi.
Lena-Karin Erlandsson menade att alla borde reflektera mer över sina aktivitetsmönster i vardagen.
– Och att göra aktivitetsanalyser är ju vi arbetsterapeuter bra på!
Under torsdagen talade även tre arbetsterapeuter från Lund om utevistelsens betydelse för hälsan, ett arbete som också bedrivs i Sjöbo kommun.
– En sådan här dag gör att man känner sig stärkt i sin roll, sa Karin Olsson, arbetsterapeut i Sjöbo.