Annons

Sönderhackad tillvaro ger dålig hälsa

Balans i livet var temat när 80 arbetsterapeuter från hela Skåne träffades till ett heldagsseminarium på Solvalla bygdegård i Sjöbo under torsdagen.
Sjöbo • Publicerad 17 oktober 2008
Birgitta Pankko, Karin Olsson, Malin Rosenberg, Lena-Karin Erlandsson och Ingrid Sandelin var fem av de 80 arbetsterapeuter som samlades till arbetsterapins dag på Solvalla i torsdags. BILD: BRITT RISBERG
Birgitta Pankko, Karin Olsson, Malin Rosenberg, Lena-Karin Erlandsson och Ingrid Sandelin var fem av de 80 arbetsterapeuter som samlades till arbetsterapins dag på Solvalla i torsdags. BILD: BRITT RISBERGFoto: 

För lite innehåll i vardagsmönstret ger dålig hälsa – precis som en överbelastad vardag. Under Arbetsterapins dag i torsdags belyste universitetslärarna och arbetsterapeuterna Christel Leufstadius och Lena-Karin Erlandsson de båda sidorna av problemet.

Lena-Karin Erlandsson har forskat om yrkesarbetande småbarnsmammors vardag. Efter att översatt deras vardagsaktiviteter till diagram kunde hon urskilja tre grupper: kvinnor med hög-, medel- och lågkomplexa akvititetsmönster. I de högkomplexa mönstren skedde många byten av aktiviteter. Dessa kvinnor blev ständigt avbrutna, av barn, män, kollegor. De blev till och med avbrutna av sig själva, till exempel i sömnen.

Annons

– Ju mer komplext aktivitetsmönster kvinnorna har, desto sämre upplever de sin hälsa, förklarade Lena-Karin Erlandsson.

Kvinnor med lägre komplexitet hade också en bättre hälsa några år senare, när Lena-Karin Erlandsson åter studerade dem.

Lösningen i en stressad och sönderhackad vardag är inte, menade Lena-Karin Erlandsson, att hitta avstressande aktiviteter.

– Om man lägger till en aktivitet, måste man ta bort en annan. Annars skapar man ännu mer stress.

I stället, menade hon, gäller det att hitta de positiva upplevelserna i vardagen. Erlandssons forskning visar att de kvinnor som upplever familj, arbete och hemarbete som stressande, också upplever familj, arbete och hemarbete som det mest positiva i livet.

– Det handlar om att identifiera de störande upplevelserna och uppmuntra de upplevelser som ger energi.

Lena-Karin Erlandsson menade att alla borde reflektera mer över sina aktivitetsmönster i vardagen.

– Och att göra aktivitetsanalyser är ju vi arbetsterapeuter bra på!

Under torsdagen talade även tre arbetsterapeuter från Lund om utevistelsens betydelse för hälsan, ett arbete som också bedrivs i Sjöbo kommun.

– En sådan här dag gör att man känner sig stärkt i sin roll, sa Karin Olsson, arbetsterapeut i Sjöbo.

Britt Risberg britt.risberg@allehandasyd.se
Britt Risberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons