Soptvist kan kosta Sjöbo 5,5 miljoner

På fredag möts Ohlssons och Sjöbo kommun i tingsrätten. Det gäller företagets krav på kommunen, som nu ligger på 5,5 miljoner kronor. Detta efter soptvisten parterna emellan för några år sedan.
Sjöbo • Publicerad 9 april 2013
Foto: 

Det var sommaren 2010 som kommunen införde ett nytt system för hantering av sopor. Det innebar att hushållen skulle sortera mer än tidigare och företaget Ohlssons fick uppdraget att hämta och ta hand om avfallet.

Dessutom skulle företaget köpa in de nya två- respektive fyrfackskärlen. Problemet ur företagets synvinkel är att betydligt fler hushåll än kommunen räknat med valde fyrfacksalternativet.

Ohlssons vill nu ha ersättning av kommunen för de merkostnader som uppstod. De anför också att deras vinst inte blev så stor som kalkylerat eftersom vinstmarginalen på fyrfackskärlen är mindre.

Inga större förhoppningar

Tidigare sattes summan Ohlssons ville ha till över sex miljoner kronor. Nu är beloppet reducerat till 5,5 miljoner kronor.

Från Sjöbos sida heter det att företaget enligt avtalet fick räkna med vissa förändringar. Totalt handlar det om cirka tusen fler fyrfackskärl än vad som ansågs troligt från början.

Förutom kommunens advokat kommer både förvaltningschefen Johan Johansson, gatuchefen Christel Wohlin och tekniska nämndens ordförande Bror Ahlin (M) att närvara i tingsrätten på fredag.

I nuläget handlar det om ett muntligt förberedelsemöte för att se om det finns något som parterna är överens om.

– Med tanke på historien och alla de överläggningar som varit oss emellan finns det väl inga större förhoppningar om att vi ska bli överens. Men ingen av parterna har heller någon glädje av en långdragen juridisk process, säger Johan Johansson.

En eventuell överenskommelse kan heller inte bli klar redan under fredagens förhandlingar.

Kommer det fram förslag som anses värda att arbeta vidare med får Bror Ahlin snabbinkalla tekniska nämnden i början av nästa vecka.

Förutom Ohlssons krav på kommunen föreligger även det omvända förhållandet. Men än så länge har inte Sjöbo kommun lämnat in sin ansökan till tingsrätten.

Kräver ersättning

Kommunen kräver ersättning, så kallat kvalitets- avdrag, för att tömningarna inte genomfördes som planerat under det första året.

Enligt Johan Johansson har summan räknats upp lite på sistone men ligger strax under två miljoner kronor. Var den hamnar exakt visar sig när ansökan till tingsrätten lämnas in.

Lisa Kron
Matz Jönsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.