Stationsklockan åter på plats

Mölledisponenten i fin hatt och käpp och möllehustrun vid sin sida hälsar på färgblandarens dotter genom att kyssa henne lätt på handen. Färgblandarens fru har tagit på sina allra finaste klänning och stiligaste hatt. Bakom dem åker hästskjutsen förbi och orkestern spelar brunnsmusik. Bara punschen fattas
Sjöbo • Publicerad 16 augusti 2004
Stationsklockan är åter på plats på Lövestads gamla stationshus. BILD: BASS NILSSON
Stationsklockan är åter på plats på Lövestads gamla stationshus. BILD: BASS NILSSONFoto: 

På söndagen hade tiden skruvats tillbaka i Lövestad. Det märktes på musiken och det märktes på kläderna. Det märktes till och med på den återinstallerade stationsklockan, som efter avtäckningen kvart över två gick 25 minuter för sakta. Klockan saknar tyvärr än så länge urverk så en tid framöver kommer den att visa samma tid hela dygnet. - Den visar rätt två gånger om dygnet, konstaterade Bengt Svedrell från Ystads järnvägsmuseiförening strax innan han drog bort skynket som täckte klockan. Klockan har sin egen lilla historia. Den togs bort 1975 efter att järnvägsstationen i Lövestad blivit obemannad. SJ ville inte ta ansvar för att klockan visade rätt tid och plockade därför ner den. Men eftersom ingen visste om att den skulle tas ner så trodde Lövestadborna att de bevittnat en stöld och ringde polisen. Den SJ-anställde mannen mötte polisen på sin väg från Lövestad. Den klocka som nu pryder stationshuset är inte den samma som togs ner 1975, men av samma sort. Söndagens historiska skyltsöndag arrangerades för tredje gången. Första gången firades dagen för att uppmärksamma de skyltar med historik kring husen i Lövestad som satts upp runt omkring i byn. - Folk tyckte det var så trevligt och ville att vi skulle fortsätta. Och nu har det blivit en tradition, berättade Margareta Josefsson, ordförande i Lövestad handelsklubb som ligger bakom arrangemanget. Vissa av programpunkterna i går kändes igen. Skånska Jernbanekapellet spelade umpa bumpa-musik, besökarna åkte hästskjuts, vykort stämplades vid före detta poststationen och Emil Ibjer kokte färg. Men det fanns även nya aktiviteter för besökarna. Lövestad frivilliga brandkårs gamla brandbil visades liksom dockteater. Dessutom hade "mejeristens dotter", Stina Hjertström, guidade turer till fots och berättade om 40-talets Lövestad. Många gick omkring i tidstypiska kläder. Bland dem Lars Eklöw och Anna-Maria Winberg som gestaltade mölledisponenten och hans hustru. Emil Ibjer, ägare till antikaffären Spiken i kistan men för dagen färgblandare, hade klätt sig lite enklare i overall. Han skulle nämligen visa besökarna hur man kokte färg förr. - Jag har jobbat ner mig sedan den historiska festen vi hade i går. Då hade jag yllefrack, men det är inte så lämpligt att koka röd färg i frack, sa Emil Ibjer som även visade upp en hundra år gammal likvagn som han haft i sin ägo sedan februari. - Det är ett otroligt vackert hantverk. Det är ju lite tabu med döden, men med det namnet jag har på affären kan jag lika bra löpa linan ut även om vissa kanske tycker det är makabert, sa han och lovade att vagnen ska rulla längs Lövestads gator vid nästa års skyltsöndag.

Leif Möller leif.moller@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.